Greška koju svi pravimo a uništava bateriju mobilnog telefona
Ilustracija

Greška koju svi pravimo a uništava bateriju mobilnog telefona

Punjenje mobilnog telefona postalo nam je svakodnevica, ali mnogi pri tome prave jednu grešku koja dodatno uništava bateriju telefona. U nastavku pročitajte šta bi trebalo da izbegavate kako bi vam baterija duže bila u dobrom stanju.

U Androidima se nalazi litijum-jonska baterija koja ima niz prednosti, uključujući izdržljivost i niske troškove proizvodnje. Ali ove baterije imaju i neke nedostatke koji su posebno uočljivi kako prolaze godine i počinju da se kvare.

Imajući to na umu, stručnjaci za tehnologiju i pametne telefone imaju savjete o tome šta bi trebalo da izbjegavate kada punite svoj Android kako ne biste još brže potrošili baterije.

Gotovo ispražnjena baterija

Ne bi trebalo da stavljate mobilni na punjenje tek kada je baterija gotovo potpuno ispražnjena. Prema riječima stručnjaka, ako baterija padne na nula odsto, to je jedna od najštetnijih stvari koju možete napraviti za svoj telefon upravo zbog vrste baterija koje se nalaze u Androidima.

“To nije idealno za dugoročno zdravlje vašeg mobilnog. Litijumske baterije imaju ograničen broj ciklusa, što znači da se ćelija može isprazniti i ponovno napuniti samo ograničen broj puta”, rekla je Eloiz Tobler, stručnjakinja za pametne telefone.

Ne ostavljajte uređaj na punjaču tokom noći

Takođe, ne želite ni da se vaš telefon previše puni jer i to može da izazove štetu.

“Nemojte ostavljati mobilni na punjaču tokom noći, dok spavate. Ako ostavite mobilni da se konstantno satima puni dok je baterija na 100 odssto, opterećujete bateriju izlažući je višim naponima duže vrijeme”, objašnjava Tobler.

Umesto da čekate do posljednje sekunde da napunite svoj Android, stručnjaci preporučuju da uvek imate djelimično punjenje, a to podrazumijeva da pazite na to da vam je baterija uvjek između 20 i 80 odsto.

Osim toga, da bi vam baterija trajala duže, izbjegavajte još neke učestale greške, kao što je izlaganje uređaja ekstremnim temperaturama, piše Best life.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.