Znate li šta najviše troši bateriju na telefonu?
Ilustracija

Znate li šta najviše troši bateriju na telefonu?

Većina komponenti vašeg telefona troši bateriju na ovaj ili onaj način. Ipak, neke od njih su veći, a neke manji "prestupnici".

Displej

Ekran troši više baterije nego bilo koja druga komponenta telefona. Uopšteno gledano, štedljivim korišćenjem osvjetljenosti telefona, možete da dobijete bar dan ili dva više trajanja baterije.

Prvo, što je ekran veći, to će mu trebati više električne energije. Drugo, što je veća osvjetljenost ekrana, to će biti zahtjevniji prema procesoru, a za to će trebati više struje,prenosi B92.

I treće, što je frekvencija osvježavanja veća, to je opterećenje procesora veće.

Wi-Fi i druge bežične povezanosti

Mobilni signal, mobilni internet, Wi-Fi, Bluetooth, GPS... Vaš telefon gotovo sigurno praktično stalno koristi barem jednu bežičnu vezu, ako ne i nekoliko njih odjednom.

Svaka od njih predstavlja značajno opterećenje za bateriju pa bi trebalo da ih isključite kad ih ne koristite. To se naročito odnosi na Bluetooth i GPS.

Takođe, slab signal za bilo koju od njih povećava potrošnju baterije jer vaš uređaj stalno pokušava da provjeri da li postoji bolja veza.

Procesor

Noviji procesori i čipseti u pravilu su manji, brži i energetski efikasniji od prethodnika, a i manje se griju. Treba redovno nadograđivati softver za tu vrstu hardvera kako bi se ste imali najbolju moguću optimizaciju i kako biste smanjili opterećenje baterije, prenosi tPortal.

Kamere

Kamere "cijede" bateriju telefona na više načina, ali najveći dio otpada na korištenje procesora i displeja. Kod novijih modela djelimični krivac je i ugrađena naknadna obrada fotografija koja dodatno troši resurse procesora.

Video je takođe prilično intenzivan potrošač, naročito ako je u 4K rezoluciji. Zato zatvarajte aplikacije koje se u velikoj mjeri oslanjaju na kameru, kao što su Instagram ili Snapchat.

Aktivne aplikacije

Aplikacije koje koriste GPS, kameru, prenos velikih količina podataka i stalno uključen ekran među najvećim su potrošačima baterije. Već spomenuti Snapchat, recimo, istovremeno koristi GPS, kameru i mobilne podatke.

Uopšteno, i video-igre za telefone su veliki potrošači, zato što opterećuju procesor, grafiku, AI, displej, zvučnik....

Pasivne aplikacije

Aplikacije koje rade čak i kad je ekran isključen su poseban problem. Među njima su aplikacije za muziku, vremensku prognozu, fitnes...

Operativni sistem i rad u pozadini

Kao i procesori, novija izdanja operativnih sistema po pravilu su štedljivija ili barem bolje optimizovana kad je potrošnja energije u pitanju. Ipak, i njih morate redovno da ažurirate, kako bi se iskoristila nova softverska rješenja.

Što se pozadinskih procesa tiče, oni opterećuju bateriju na dva načina: tako što aktiviraju uređaj svaki put kad im nešto zatreba, ali i tako što koriste mobilne podatke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.