Kazna zatvora za dva maloljetnika
Ilustracija

Kazna zatvora za dva maloljetnika

Uprava policije u 2019. godini podnijela je krivične prijave protiv 28 maloljetnika Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Kako se navodi u izvještaju VDT-a za prošlu godinu, svi maloljetnici su muškog pola, njih 12 pripadaju kategoriji starijih maloljetnika, a 16 su mlađi maloljetnici.

“Protiv 25 maloljetnika donijeta je naredba o pokretanju pripremnog postupka, protiv dvoje lica prijava je odbačena, dok je protiv jednog prijava ustupljena na nadležnost. Protiv 12 maloljetnika podnijet je predlog za izricanje krivičnih sankcija, dok je protiv 13 lica pripremni postupak ostao neriješen na kraju izvještajnog perioda”, navodi se u izvještaju VDT-a.

Od ukupnog broja predloga za izricanje krivičnih sankcija protiv 24 maloljetna lica sud je prema petoro maloljetnika izrekao vaspitnu mjeru pojačan nadzor od strane organa starateljstva, prema četiri maloljetna lica upućivanje u vaspitnu ustanovu nezavodskog tipa, u odnosu na četvoro upućivanje u ustanovu zavodskog tipa, prema dvoje izrekao kaznu zatvora, dok su prijave protiv devetoro maloljetnika ostale neriješene kod suda na kraju izvještajnog perioda.

Zbog obljube sa djetetom dvije krivične prijave

Najviše krivičnih prijava podnijeto je zbog krivičnog djela razbojništvo, kao i zbog neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

Zbog krivičnog djela teško ubistvo u 2019. godini podnijeta je krivična prijava protiv jednog maloljetnika, a donijeta je i naredba o pokretanju pripremnog postupka koja je na kraju izvještajne godine ostala neriješena.

Isti je slučaj i za krivično djelo ubistvo u pokušaju. Zbog krivičnog djela silovanje, u izvještajnom periodu nije bilo podnijetih prijava.

“Zbog krivičnog djela obljuba sa djetetom u izvještajnom periodu podnijete su prijave protiv dva maloljetna lica. Prijave protiv njih riješene su podnošenjem naredbe za pokretanje pripremnog postupka. Naredba za pokretanje pripremnog postupka protiv jednog lica riješena je predlogom za izricanje krivičnih sankcija, dok je predlog pripremni postupak protiv drugom maloljetnika ostao neriješen na kraju izvještajnog perioda. Predlog za izricanje krivičnih sankcija protiv jednog lica ostao je neriješen na kraju izvještajnog perioda”, stoji u izvještaju.

Zbog razbojništva 12 prijava

Zbog krivičnog djela razbojništvo u izvještajnom periodu podnijete su krivične prijave protiv 12 maloljetnika.

“Protiv 10 maloljetnika donijeta je naredba o pokretanju pripremnog postupka, dok je prijava protiv dva maloljetna lica riješena odbačajem. Pripremni postupci su riješeni predlogom za izricanje krivičnih sankcija protiv četvoro lica, dok su pripremni postupci protiv šestoro maloljetnika na kraju izvještajnog perioda ostali neriješeni. Predlozi za izricanje krivičnih sankcija protiv 13 lica su riješeni odlukama suda protiv devetoro maloljetnika, dok je protiv četvoro ostalo neriješeno kod suda na kraju izvještajnog perioda”, navodi se u izvještaju VDT-a.

Kada je u pitanju krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, u izvještajnom periodu policija je podnijela krivične prijave protiv 10 maloljetnika.

“Protiv devetoro maloljetnika donijeta je naredba o pokretanju pripremnog postupka, a protiv jednog prijava je ustupljena na nadležnost. Protiv sedmoro maloljetnika podnijet je predlog za izricanje krivičnih sankcija, dok je protiv dvoje maloljetnika pripremni postupak ostao neriješen na kraju izvještajnog perioda. Postupajući po predlozima za izricanje krivičnih sankcija protiv devetoro maloljetnika sud je prema četvoro maloljetnika izrekao vaspitne mjere upućivanje u vaspitnu ustanovu vanzavodskog tipa, dok je prema jednom maloljetniku izrekao kaznu zatvora. Na kraju izvještajnog perioda ostalo je neriješenih predloga za izricanje krivičnih sankcija kod suda protiv četvoro maloljetnika”, zaključuje se u izvještaju.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.