Da li će Svetozar Marović dočekati apsolutnu zastaru kazne zatvora: Na dobrom je putu, Srbija i dalje ćuti o njegovom izručenju
Svetozar Marović

Da li će Svetozar Marović dočekati apsolutnu zastaru kazne zatvora: Na dobrom je putu, Srbija i dalje ćuti o njegovom izručenju

Da li će nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora, Svetozar Marović u Srbiji dočekati apsolutnu zastaru kazne zatvora? Kako stvari stoje, na dobrom je putu. Tokom prethodnih godina, više puta je na malim ekranima bio pravosnažno osuđeni Marović nego što je javnost mogla da čuje konkretan komentar Srbije o njegovom izručenju.

Još samo malo. Tako bi se mogao opisati trenutni status pravosnažno osuđenog Svetozara Marovića, koji će ako iz njegovog ugla posmatramo, bude sve u redu, za tri godine i nešto više od 8 mjeseci moći da kaže "Ja sam slobodan građanin".

Zato što će, moguće, u oktobru 2026. godine, tada već sedamdesetjednogodišnjem Maroviću nastupiti apsolutna zastara kazne zatvora.

"Meni se čini da je to samo neka vrsta kontinuiteta i da smo već vidjeli u prethodnom periodu da nema nikakvog značajnijeg napretka kada je u pitanju slučaj Marovića. Opet sa druge strane vidimo da taj slučaj zaokuplja pažnju kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji, kazao je predsjednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

I te kako je zaokupljao pažnju javnosti, na koju su visoki funkcioneri Srbije, godinama odgovarali na ovaj način:

"Ne mislim da je to posao za predsjednika...nije ni za premijera", kazao je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić 10. aprila 2018. godine.

"Zaista se nisam time bavila, zato što je to do nadležnih insituticija", kazala je predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić 3. novembra 2021. godine.

"Znate li koliko mi zahtjeva imamo. Jeste li pitali nekada Srbiju. Jeste li se pitali ili ste samo željeli da pokažete kako je Srbija nefer prema Crnoj Gori, pa izvučete jedno te isto pitnje uvijek", govorio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jedno te isto pitanje se odnosi na zahtjev za izručenjem Svetozara Marovića osuđenog još 2016. godine. Komentar o tom slučaju, RTCG je tražio od nadležnih organa Srbije, više od deset puta, ali odgovora, nije bilo.

"I ne možemo do kraja da utvrdimo razloge zasto zvanični Beograd odbija da sprovede izručenje. Ako znamo već da je Crna Gora nekoliko puta ne samo slala zvanične zahtjeve nego i urgencije,insistirajući da se to pitanje što prije završi. Međutim, ono što mi kao novinari u ovom trenutku možemo da saznamo je da i dalje potoji neki zid ćutanja", kazao je urednik portala RTCG Marko Vešović.

Da se može drugačije potvrđuje posljednji primjer kada su vlasti Srbije ekspresno odgovorile na tražene informacije o prebivalištu tada najavljenih predsjedničkih kandidata Milojka Spajića i Andrije Mandića.

Ipak sagovornici TVCG.a ocjenjuju daje malo vjerovatno da će se bilo šta promijeniti u slučaju Marović.

"U svakom slučaju EU će zahtijevati neku vrstu ojačane saradnje u oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa tako da itekako je ovo nešto na čemu će monitoring EU postojati kad su u pitanju obje zemlje", kazao je Dragan Đukanović.

Urednik portala RTCG Marko Vešović kazao je da je nevjerovatno da neko ko je osuđen za "tako teška krivična djela, za formiranje ozbiljne kriminalne organizacije na ovako burtalan način izbjegava krivične sankcije. To govori o slabosti institucija i očigledno nekom političkom interesu koji je snažniji nego što je interes vladavine zakona i vladavine prava. 

Ali možda i o njegovoj moći?

"Možda i o njegovoj moći", kaže Vešović. 

TVCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.