Potjernica povučena: Miloš Marović slobodan građanin, može da uđe u CG
Miloš Marović

Potjernica povučena: Miloš Marović slobodan građanin, može da uđe u CG

Budvanin Miloš Marović može kao slobodan građanin da uđe u Crnu Goru bez straha da će biti uhapšen i sproveden u spuški zatvor, jer je podgorička kancelarija Interpola povukla međunarodnu potjernicu koja je za njim bila raspisana zbog izdržavanja jednogodišnje zatvorske kazne, piše Pobjeda.

“Odjeljenje bezbjednosti Kotor obavijestilo je 14. oktobra Osnovni sud u Kotoru da je 7. oktobra, po nalogu kancelarije Interpola u Podgorici, povučena potjernica protiv Miloša Marovića”, kazao je za Pobjedu sudija za istrage ovog suda Špiro Pavićević.

Osnovni sud u Kotoru je 16. septembra po službenoj dužnosti donio rješenje o apsolutnoj zastarjelosti izvršenja jednogodišnje kazne zatvora na koju je Marović osuđen u julu 2016. godine.

Na osnovu tog rješenja kancelarija Interpola u Podgorici povukla je potjernicu.

Miloš Marović je uhapšen krajem 2015. godine i nakon što je Viši sud prihvatio sporazum o priznanju krivice osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Prema nagodbi koju je sklopio sa tužilaštvom, Marović je pored godine robije pristao i da državi plati 380.000 eura, jer je učestvovao u nezakonitoj prodaji zemlje u selu Prijevor, čime je Opština Budva, kako je ustanovljeno, oštećena za oko 1.400.000 eura.

Pošto je potpisao sporazum, Marović je pušten iz pritvora u Istražnom zatvoru u Spužu, a 21. decembra 2016. godine, preko Graničnog prijelaza Aerodrom Podgorica, napuštio je Crnu Goru i pobjegao u Beograd.

Mjesec i po kasnije, 31. januara 2017, kada je trebalo da bude priveden na izdržavanje kazne policija je obavijestila Osnovni sud u Kotoru da je nedostupan, nakon čega je ovaj sud izdao potjernicu za njim.

I ocu Miloša Marovića, nekada visokom državnom funkcioneru i drugom čovjeku Demokratske partije socijalista, Svetozaru Maroviću Beograd je utočište već nekoliko godina. On je pravosnažno osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora zbog malverzacija u nekoliko korupcionaških afera kojim je budvanska kasa oštećena za milionske iznose.

Crnogorske vlasti raspisale su potjernicu i za njim, ali srpske vlasti ignorišu zahtjev Crne Gore za izručenje.

Pobjeda je ranije objavila da Svetozar Marović i njegov sin imaju šansu da više ni dana ne provedu u zatvoru, bez obzira na to što su pravosnažno osuđeni.

Špekulacije da je Svetozar Marović u međuvremenu dobio i srpsko državljanstvo nikada nijesu potvrđene, a Pobjedu je služba za odnose sa javnošću MUP-a Srbije ostavila bez odgovora na to pitanje.

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, u slučaju Svetozara Marovića zastarjelost izvršenja kazne nastupila bi u septembru 2021. godine, odnosno pet godina od dana kada je osuđen na skoro četvorogodišnju robiju.

“Izrečena kazna ne može se izvršiti kad protekne pet godina od osude na kaznu zatvora preko tri godine”, navodi se u Krivičnom zakoniku Crne Gore.

Marovićev branilac, advokat Zdravko Begović u više navrata do sada pokušavao je javnosti da objasni da njegov klijent nije u bjekstvu, već da se zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja ne može prijaviti na izdržavanje zatvorske kazne.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.