Peskov: Mosvka nije saglasna sa izjavom Erdogana o Krimu
Dimitrij Peskov

Turski predsjednik saopštio da to poluostrvo treba vratiti Ukrajini

Peskov: Mosvka nije saglasna sa izjavom Erdogana o Krimu

Rusija nije saglasna sa komentarom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da bi Krim trebalo da se vrati pod kontrolu Ukrajine, izjavio je u petak portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

"Ovdje imamo potpuno različita mišljenja. Istovremeno, ne odustajemo od pokušaja da turskim prijateljima i kolegama objasnimo naše gledište, naš stav", rekao je on.

Erdogan je u srijedu rekao da je podrška Turske teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine nepokolebljiva i da je povratak Krima Ukrajini, koji je Rusija anektirala 2014. godine, zahtjev međunarodnog prava.

Turska i Sjedinjene Države, kao i Generalna skupština Ujedinjenih nacija, smatraju aneksiju nezakonitom.

Peskov je rekao da je Erdogan pod pritiskom Sjedinjenih Država zbog tradicionalno bliskih ekonomskih veza sa Moskvom, prenosi Rojters.

Kremlj je ove sedmice najavio moguću posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj kada pripreme budu završene.

Turska, članica NATO-a, imala je ključnu ulogu posrednika tokom rata Rusije i Ukrajine, prije svega kada je riječ o izvozu ukrajinskog žita koje je dugo bilo zaglavljeno u lukama.

Turska i Srbija su jedine zemlje kandidatkinje za članstvo u Evropsku uniju koje nijesu uvele sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.