Japanski državljanin uhapšen u Bjelorusiji zbog špijunaže
Ilustracija

Japanski državljanin uhapšen u Bjelorusiji zbog špijunaže

Državljanin Japana uhapšen je u Bjelorusiji pod optužbom da je za japansku tajnu službu fotografisao vojnu i civilnu infrastrukturu blizu granice sa Ukrajinom.

U izvještaju bjeloruske državne televizije se navodi da je Masatoši Nakaniši uhapšen u julu i prijeti mu kazna od sedam godina zatvora ako bude proglašen krivim.

U televizijskom izvještaju se navodi da je Nakaniši snimio 9.000 fotografija vojnih objekata, aerodroma, željezničkih pruga, mostova i druge infrastrukture u bjelorusko-ukrajinskoj pograničnoj oblasti.

Nakaniši je živio u Gomelju, drugom po veličini bjeloruskom gradu, u blizini granice, od 2018. godine i predavao je japanski na tamošnjem univerzitetu, navodi se u izvještaju.

Bjelorusija je bila polazna tačka za ruske trupe u ratu u Ukrajini, ali Bjelorusija nije poslala svoje vojnike na front.

Izvještaj državne televizije pokazao je kako Nakaniši pokazuje neka mjesta koja je fotografisao.

Bjeloruska TV je često prikazivala izvještaje o priznanjima i izjavama žaljenja za koje se smatra da su napravljene pod prinudom.

Glavni sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši rekao je danas da je japanska vlada protestovala kod bjeloruskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa izvještajem.

Hajaši je rekao da izveštaj sadrži “materijal koji se smatra problematičnim iz perspektive zaštite ljudskih prava ovog čovjeka“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.