Stravičan slučaj u Francuskoj: Pozivao muškarce da mu siluju suprugu i drogirao je, a ona sumnjala na Alzheimer
Gisele Pelicot (Foto: EPA-EFE)

Stravičan slučaj u Francuskoj: Pozivao muškarce da mu siluju suprugu i drogirao je, a ona sumnjala na Alzheimer

Bivša supruga Francuza, koji je priznao da ju je drogirao i dozvolio desetinama muškaraca da je siluju, izjavila je da je bila uvjerena da ima Alzheimerovu bolest. Zapravo je imala gubitak pamćenja usljed zlostavljanja koje je trajalo 10 godina.

Naime, 71-godišnja Gisele Pelicot je ranije ove sedmice pred sudom u francuskom Avignonu svjedočila na suđenju protiv bivšeg supruga Dominiquea Pelicota.

Dominique, koji takođe ima 71 godinu, priznao je da je pozvao 83 muškarca, među kojima su bili vatrogasci, zidari, vrtlari, zatvorski čuvari, vojnici i novinari, da seksualno zlostavljaju njegovu suprugu dok je bila bez svijesti. Francuski list Le Parisian piše da svi spomenuti sada imaju između 26 i 73 godine.

Gisele je tokom svjedočenja govorila o osjećaju zbunjenosti, koji se pojavio kada je 2011. počela doživljavati potpune nesvjestice. Prema njenim riječima, 2013. se počela osjećati još gore, gubeći kosu i kilažu, a nastavili su se problemi s pamćenjem. Posljednje spomenuti problem joj je postao toliko zabrinjavajući da je prestala voziti automobil.

"Nisam razumjela zašto se to događa. Bila sam uvjerena da imam početak Alzheimera ili tumor na mozgu", kazala je na sudu.

Njen tada 50-godišnji suprug, penzionisani električar, vozio ju je na ljekarske preglede dok je tražila odgovor na pitanje šta joj se to događa. Kako je rekla, ni u jednoj sekundi nije mogla zamisliti da je bila drogirana.

No, Gisele je 2020. počela shvatati šta se zaista događa, i to kada joj je policija kazala da je na računaru njenog supruga pronašla hiljade fotografija i videosnimaka, na kojima se vidi da je Gisele u nesvjesnom stanju. Policija je pretresla dom supružnika Pelicot, nakon što je Dominique prijavljen da je u prodavnici prehrambenih proizvoda pokušao snimati žene u suknjama.

Francuskim zakonom je dozvoljeno da žene, koje su žrtve zločina, mogu tražiti da suđenje ne bude javno. Međutim, Gisele je tražila da suđenje bude javno. Prezime supruga će zadržati do okončanja suđenja. Poručila je da je važno da ostale žene čuju njenu priču. Krivim u ovom slučaju se izjasnilo još 14 optuženih dok se 35 izjasnilo da nisu krivi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.