Ašanin: Dajte projekte ili idemo na izbore u Mojkovcu
Ivan Ašanin, Foto: URA

Ašanin: Dajte projekte ili idemo na izbore u Mojkovcu

Ukoliko se ne krene sa realizacijom nekoliko ključnih razvojnih projekata u Mojkovcu, koja je obećana sa državnih adresa i koji su u kapitalnom budžetu, moralno je da predstavnici aktuelne lokalne vlasti podnesu ostavke, kazao je za “Vijesti” potpredsjednik Opštine Ivan Ašanin (URA).

On je rekao da su, iz sadašnje perspektive, prijevremeni lokalni izbori u Mojkovcu vrlo izvjesni.

“Ukoliko stanje projekata ostane na ovom nivou, smatram da naš ostanak na funkcijama nema svrhu. Svoj stav o tome iznio sam i na sjednici Skupštine opštine, a isto sam i konstatovao u Informaciji o stanju razvojnih projekta, koju sam prije nekoliko dana poslao predsjedniku Opštine Vesku Deliću. Na polovini mandata sam upozorio da je opstanak koalicione vlasti upitan, ukoliko ne bude vidljiv trud oko ključnih razvojnih projekata”, kazao je  Ašanin za Vijesti.

Lokalnu vlast u Mojkovcu čine koalicija Za budućnost Mojkovca (Nova, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene, Radnička partija, Socijalistička narodna partija), Demokrate, URA, Ujedinjena Crna Gora i grupa građana “Ne damo Mojkovac”. Posljednji lokalni izbori u tom gradu održani su u decembru 2021. godine kada je Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila vlast. Lokalni parlament čini 31 odbornik, a trenutnu vlast omogućava 17 odbornika. URA ima dva odbornika i ukoliko bi uskratili podršku, nova vlast ne bi mogla da se konstituiše.

Ašanin je, kako kaže, nezadovoljan dinamikom relizacije više projekata, a prije svega onih koji se odnose na Ski centar Žarski, ali i zbog početka pojekata vezanih za komunalnu i ostalu infrastrukturu. U dopisu koji je poslao Deliću, a u koje su “Vijesti” imale uvid, objasnio je u kojoj su fazi ti projekti, ali i načinima da se oni ubrzaju.

“Na sastanku u Upravi za saobraćaj informisao sam direktora oko gorućeg problema izgradnje budućeg mosta na Tari u Podbišću, koji povezuje put ka Ski centru. Taj projektovani most nalazi se na početku planiranog regionalnog puta Mojkovac - Lubnice. Još nije počela procedura raspisivanja tendera, a kako sam nezvanično saznao, to stopira premijer Milojko Spajić. Podsjećam da je izgradnja mosta planirana kapitalnim budžetom”, napisao je Ašanin.

Za “Vijesti” kaže da je “očigledno da neko prosipa maglu, jer dok premijer priča o mostovima, brzim cestama i auto-putevima, problem je maleni most od par milona eura”. On podsjeća i da je ranije, odgovarajući na poslaničko pitanje, ministar saobraćaja Filip Radulović obećao da će u prvoj polovini ove godine biti raspisan tender za izbor izvođača radova.

Ašanin je predsjednika Opštine obavijestio da očekuje da ministarka turizma Simonida Kordić potpiše projektni zadatak za žičaru Žarski - Cmiljača. Kaže da je kompletna dokumentacija za taj projekat poslata još u martu tadašnjem ministru. Potpredsjednik Opštine nada se da će Uprava za kapitalne projekte raspisati tender za žičaru, po principu “projektuj izgradi”.

Kako Ašanin objašnjava, žičara namijenjena mojkovačkom ski centru postoji, vrijedna je pet-šest miliona eura. Na dva tendera za baznu stanicu Žarski niko se nije javio, a Ašanin tvrdi “da vrijednost raspisanog tendera nije u skladu sa aktuelnim tržišnim cijenama, to jest, znatno je niža”. Slične su razlozi, ocjenjuje on, pratili i tri propala tendera za dalekovod Ribarevine - Cmiljača - Žarski.

Prema riječima potpredsjednika Opštine, treba ubrzati i rekonstrukciju puta Mojkovac - Kolašin, kao i radove na vodovodu za Podbišće. Očekuje da se pokrenu sa mrtve tačke i projekat atmosferske kanalizacije, te sanacija reciklažnog dvorišta.

Ašanin očekuje intervenciju predsjednika Skupštine Andrije Mandića da, kako kaže, “natjera premijera da primijeni Zakon o budžetu Crne Gore”. Ukoliko se to ne desi, najavljuje, obavijestiće javnost, slično kao i prije 12 godina kada je, podsjeća, napustio DPS, da ne želi “da bude dio obmane”.

Odbornici SO Mojkovac u aprilu su usvojili Program uređenja prostora za ovu godinu za čiju realizaciju je potrebno više od 54 miliona eura. Sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Dijana Anđelić tada je kazala da će “više od 20 miliona eura ove godine biti uloženo u infrastrukturu Ski-centra Žarski”. Kako je tada najavila, biće, između ostalog, projektovana i izgrađena žičara sa šestosjedom, objekat bazne stanice, posljednjih pola kilometra puta Vragodo - Žarski katun, ski-staze prema Bjelogrivcu... Predviđeno je uređenje gradskog trga i izgradnja mosta na Tari, u Podbišću, rekonstrukcija puta Mojkovac - Kolašin, sanacija klizišta u Sokolovini, asfaltiranje puta Štitarica - Sinjajevina...

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.