Tuzi danas slave Dan opštine: Godina plave vode i obnovljenih puteva
Opština Tuzi slavi šest godina samostalnosti/ Tuzi

Tuzi danas slave Dan opštine: Godina plave vode i obnovljenih puteva

Opština Tuzi danas slavi svoj dan. Opozicioni odbornici u Skupštini opštine Tuzi smatraju da nije bilo realizacije kapitalnih projekata, dok vlast kaže da je dosta urađeno, ali da je trebalo razvijati turizam. Predsjednik Opštine Tuzi Lindon Đeljaj kazao je za "Dan" da su se u periodu između dva dana Opštine fokusirali na poboljšanje infrastrukture, kao i investicijama u školstvu.

– Vrijednost kapitalnih investicija u našoj Opštini prelazi sumu od 8.850.000 eura. Od tog iznosa na poboljšanje lokalne infrastrukture potrošeno je 2.769.209 eura, izgradnja stadiona FK "Dečić" koštala je oko 3.000.000 eura, infrastruktura oko stadiona 862.086 eura, a radili smo i vodovod Drume – Barlaj u vrijednosti od 638.414 eura. Izgradnja puta kroz centar Tuzi koštala je 1.174.981, a put pored gimnazije 411.364 eura - kazao je Đeljaj.

Đeljaj ističe da osim ovih projekata u procesu realizacije su i mnogi drugi.

– U pitanju je izgradnja vodovoda u Milješu čija je vrijednost 1,2 miliona, Sportski centar vrijednosti oko osam miliona, adaptacija centra kulture od 1,3 miliona, kao i rekonstrukcija puta Tuzi - Hoti vrijednosti 2,7 miliona. Opština Tuzi će nastojati da poboljša uslove života svih stanovnika. Ekonomski razvoj, privlačenje novih investicija i podržavanjem lokalnih preduzeća je naš prioritet - kaže Đeljaj.

Odbornik SD-a Samir Adžović kaže da nije zadovoljan radom vlasti, te da su razlozi brojni, počev od toga da se netransparentno, da su sjednice skupštine sve rjeđe i rjeđe. Nezadovoljan je i saradnjom vlasti sa opozicijom.

– Kapitalnih projekata skoro da i nema, o čemu svjedoči činjenica da još nemamo započete radove na zaobilaznici koja nam je prijeko potrebna. Nemamo nastavak bulevara od mosta na Cijevni prema Tuzima, iako je Glavni grad već nekoliko godina unazad uredno završio svoj dio radova. Rekonstruisani lokalni put od pijace prema Matagužima je u potpunosti propao za samo dvije godine. Ova vlast ostaće upamćena i po čuvenoj plavoj vodi koja je tekla iz česama u naselju Kuće Rakića, što je prijavljeno nadležnim službama, o čemu se još nisu izjasnili, niti znamo kako je pijaća voda dobila plavu boju. No to nije bio jedini propust u radu Vodovoda. Mještani naselja su 40 dana bili bez kapi vode, a nepojmljivo je kako niko nije htio da im izađe u susret. Bilo je i malverzacija u procesu izgradnje fabrike betona, u neposrednoj blizini korita rijeke Cijevne, što je rezultiralo žestokim otporom mještana Rogama i Milješa - kaže Adžović.

On navodi da je neravnomjeran razvoj opštine evidentan na svakom uglu, što posebno zabrinjava, jer se, kako kaže, čini da su neka naselja privilegovana u odnosu na ostala.

– Tako smo imali slučaj da se festival "Ljeto u Malesiji" održavao na jednom mjestu – na novom trgu kod Gimnazije, koji predstavlja bastion Albanskog foruma. Kulturnih aktivnosti niti bilo kakvog programa nije bilo nigdje drugo, čime su diskriminisana brojna druga mjesta u Tuzima gdje se mogao organizovati kvalitetan program u sklopu festivala. Osim toga, Opština Tuzi je, po onome što smo mogli pročitati u medijima, a što je vlast vješto krila od građana, protivpravno prinudno naplaćivala porez preduzeću "Plantaže", čime je dovela u rizik likvidnost budžeta Opštine, jer će sporovi pred sudom, ukoliko se okončaju u korist preduzeća, dovesti finansiranje Opštine u tešku situaciju, jer neće biti u stanju da vraća toliki novac i da plaća zatezne kamate za sve protivpravne naplate poreza na nepokretnost. Opština Tuzi i sada ima više od milion eura kredita uzetih po raznim osnovama, uglavnom od države. Plašim se da će buduće finansiranje budžeta opštine biti upitno, jer smo se i do sada oslanjali na nerealne prihode - smatra Adžović.

Štjefan Camaj (Demokrate) kaže da su do 2019. godine bili zapostavljeno područje te da se nakon toga vidi napredak prije svega u infrastrukturi.

– Tu su i subvencije poljoprivrednicima koje su u prošloj i ove godine na rekordnom nivou. Brojne kulturne i sportske aktivnosti po prvi put organizovane u Tuzima. Nešto na čemu se moralo više raditi i zalozžiti lokalna samouprava jeste sektor turizma i valorizacija turističkih potencijala Malesije kojih ima puno. Evidentno je da se brinulo i o socijalno ugroženim kategorijama, ali i o preduzetnicima, sportistima i klubovima - navodi Camaj.

Nezavisni odbornik Adnan Pepić kaže da svako od građana ima očekivanja da vlast prvo treba rješavati njihove probleme, a ukoliko do toga ne dođe onda zadovoljstvo njome postaje manje.

– Tada postajemo njeni kritičari. Probleme treba sagledavati realno i zajednički raditi na njihovom rješavanju. Opština je dosta uradila na cijeloj teritoriji. Ipak, pred njom je još toliko neriješenih problema da svi skupa moramo dati doprinos u rješavanju. Jedan od prvih problema je vodosnabdijevanje u pojedinim naseljima, naročito Kuće Rakića, pa i Karabuškog polja. Ovog ljeta smo tome svjedočili i pokazalo se kao ogroman naslijeđeni problem koji se u narednom periodu mora otkloniti. Očekujemo da dođe do najavljene realizacije investicije koja će riješiti problem vodosnabdijevanja - ističe Pepić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.