Raonić ponovo nelegalno na čelu RTCG
Foto: Dobrilo Malidžan/Pobjeda

Raonić ponovo nelegalno na čelu RTCG

Savjet Radio televizije Crne Gore juče je treći put izabrao Borisa Raonića za direktora te institucije. Pet od šest članova Savjeta glasalo je za Borisa Raonića, dok je jedan listić bio nevažeći - na njemu nije bio zaokružen ni jedan od devet kandidata. Raonić je izabran za čelnika Radio-televizije Crne Gore uprkos činjenici da Zakon o nacionalnom javnom emiteru ne dozvoljava da jedna osoba tri puta bude na toj funkciji.

Prethodne dvije godine su obilježili i brojni sudski sporovi, a presude Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda su pokazale da je Raonič 2021. godine bio nezakonito izabran. Takvo mišljenje je dala i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK), koja je istakla da je bio u konfliktu interesa, ali i da nije ispunjavao još jedan uslov, a to je deset godina radnog iskustva u VII 1 obrazovnom stepenu.

Izbor starog-novog direktora protekao je uz niz kontroverznih momenata, počevši od toga što su svi ostali kandidati - njih osam - odbili da dođu na intervju jer su smatrali da je Raonić favorizovan.

Andrijana Kadija, Snežana Burzan-Vuksanović, Slaven Knezović, Sabrija Vulić, Vladimir Maraš, Žarko Božović, Časlav Vujotić i Srđan Čović su juče ujutro zatražili odgađanje intervjua sve dok nadležne institucije ne provjere i potvrde ispravnost pristiglih prijava.

Direktor Media centra Goran Đurović je Pobjedi kazao da je treći izbor Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora RTCG posljednji korak u realizaciji plana koji je započeo iznenandnom izmjenom prijedloga Zakona o RTCG od strane predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića, kako bi se snizili kriterijumi za najodgovorniju funkciju u javnom medijskom servisu.

-Tada je već bilo jasno da je zakon prilagođen partijskim potrebama Milojka Spajića, Andrije Mandića, Milana Kneževića a „nacrtan“ izbor Raonića koji je očigledno politički podoban svakoj vlasti - poručio je Đurović.

On je dodao da politički kontrolisana većina u Savjetu RTCG na čelu sa Veselinom Drljevićem nije imala želju da ispuni zahtijev osam prijavljenih kandidata za funkciju generalnog direktora i sa Inspekcijom rada provjeri ispunjenost zakonom propisanih kriterijuma.

-Problematično je što pravna služba RTCG, kao ni posebno formirana komisija, nije dala potvrdu da Raonić kao kandidat ispunjava uslov da ima pet godina radnog iskustva sa VII1 stepenom stručne spreme. Umjesto da se izbor odloži za nekoliko dana kako bi se dobilo mišljenje državnog organa, postupak je u velikoj žurbi okončan. Media centar nije iznenađen današnjim postupkom izbora, kojim je zapravo upravljao sam Raonić, jer se radi o osobi koja je svjesna činjenice da ne ispunjava zakonom propisane uslove, konkurisao i dva puta do sada biran nezakonito. Zabrinjavajuće je to što, osim osoba bez integriteta koji su u Savjet RTCG imenovani kao navodni predstavnici NVO (Veselin Drljević, Naod Zorić, Amina Murić, Milica Špajak) u ovom tijelu sjede i još dvije osobe koje predstavljaju Uniju poslodavaca (Filip Lazović) i Univerzitet Crne Gore (Vladimir Drekalović). Ove organizacije je do promjena vlasti 2020. godine kontrolisao DPS a sada su promijenile gazdu pa njima upravljaju PES, NSD i DNP-upozorava Đurović.

Prema njegovim riječima ovaj proces pokazuje da su političke partije zadržale stare loše prakse, te da dok god političke partije imaju prostor za neprimjeren uticaj, RTCG neće biti istinski javni servis koji objektivno i uravnoteženo izvještava o svim važnim pitanjima.

Nedovoljno radnog iskustva

U pismu koje je osmoro kandidata uputilo Savjetu i Drljeviću ukazuje se da, s obzirom na presude protiv Raonića, on u najboljem slučaju ima tri godine i četiri mjeseca zakonitog radnog iskustva – što nije dovoljno za poziciju koju pokriva. Članovi Savjeta oglušili su se o njihov zahtjev i svakako održali sjednicu bez njihovog prisustva. Jedini kojeg su intervjuisali bio je upravo Raonić.

-Ako se neko od kandidata pojavi saslušaćemo njegov plan razvoja RTCG. Pravni eksperti su potvrdili da ne postoji zakonski osnov da se sjednica ne nastavi – kazao je juče na sjednici predsjednik Savjeta Veselin Drljević.

Kazao je da su svi kandidati uredno pozvani i da su potvrdili učešće na intervjuima – zanemarivši činjenicu da su juče ujutro obavijestili i njih i javnost o svojem zahtjevu.

- Pošto je (Časlav) Vujotić odustao, pozvaćemo sljedećeg kandidata da se pojavi. Ako se neko pojavi bićemo spremni da saslušamo njegov plan razvoja RTCG, ako se ne pojavi: glasački listići su spremni i na njima se nalaze svi kandidati koji su podnijeli dokumentaciju, a Savjet je ustanovio da je ona valjana. Mi ćemo danas glasati kao da su oni prošli intervju jer zvanično nijesu odustali ukoliko su se prijavili, a uz to su potvrdili prisustvo - rekao je Drljević.

Nemaju, kako je rekao, dileme da li će nastaviti sa sjednicom.

-Na svakih pola sata ćemo se okupiti i prozvati sljedećeg kandidata - rekao je Drljević.

Intervju sa Raonićem je počeo u 14 sati a Drljević je oko 17 sati saopštio da će svi kandidati - bez obzira jesu li bili na intervjuu, biti na glasačkim listićma, te da će članovi Savjeta moći da glasaju za njih. Balša Milić iz pravne službe je rekao da „pravnih nedoumica nema“, te da „možemo reći da svi ispunavaju uslove za javni konkurs“.

Milić je kazao da je Komisija koja je pregledala prijave napravila zapisnik koji je dostavila članovima Savjeta. On je rekao da su postojale i nedoumice oko prijava tri kandidata, ali da su široko tumačili pravila, kako nijedan od njih ne bi bio oštećen. Kod kandidata Božovića i Maraša je ustanovljeno da potvrde o radnom iskustvu nijesu bile naznačene za konkurs za generalnog direktora, ali da su prihvaćene, jer ih je izdao RTCG u kome oni i rade. Kandidatkinja Burzan-Vuksanović je umjesto potvrde o radnom iskustvu dostavila radnu knjižicu, koja je prihvaćena kao validan dokaz.

- Bili smo široki u tumačenju i uzeli činjenicu da je bila direktorica KIC-a 10 godina, te da je stekla potrebno radno iskustvo - rekao je Milić i dodao da ostali kandidati prijavama ispunjavaju pravno-formalne uslove konkursa.

Zloupotreba položaja

Potpredsjednica Savjeta RTCG Marijana Camović-Veličković je ranije saopštila da je predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević zloupotrijebio svoj položaj i angažovao advokate sa ciljem favorizovanja kandidata Borisa Raonića, uprkos činjenici da je odluka o pravnoj valjanosti pristigle konkursne dokumentacije isključivo u nadležnosti Pravne službe RTCG i formirane komisije.

U pismu koje su juče ujutro dostavili Savjetu i javnosti, kandidati su naveli da nakon ispunjenja svih navedenih uslova s nestrpljenjem očekuju nove termine za predstavljanje nacrta planova razvoja RTCG.

- U zavisnosti od daljih postupaka Savjeta i drugih navedenih državnih organa, u dalju proceduru uključićemo sve relevantne domaće i međunarodne organizacije i institucije - zaključili su u saopštenju.

Marijana Camović-Veličković je tokom prvog dijela jučerašnje sjednice saopštila da kandidati smatraju da nemaju fer uslove, te da od TV prenosa intervjua sa kandidatima neće biti ništa jer neće imati ni što da se prenosi. Uprkos odluci ostalih kandidata da se ne pojave na intervjuima, predsjednik Savjeta Veselin Drljević je rekao da će kvoruma za održavanje sjednice biti i da će nastaviti rad kako je i dogovoreno.

Amina Murić je kazala da nije saglasna sa prijedlogom Camović-Veličković.

- Mi smo kandidate pozvali i zakazali intervju, na njima je da li žele da dođu na intervju ili ne. Saglasna sam da nastavimo sa sjednicom - dodala je ona. Camović-Veličković je ponovo ukazala da neće imati sa kim da obavljaju intervjue. Članica Savjeta Milica Špajak je kazala da je krajnje neozbiljno da na putu do sale dobijaju saopštenje da kandidati neće prisustvovati sjednici.

Drljević je zaključio da niko ne može uslovljavati Savjet.

- Vidjećemo da li opstrukcija može pobijediti Savjet i državu - dodao je on.

 Ko je izdao potvrdu o radnom iskustvu

Potpisnici dopisa problematizovali su i Raonićevo radno iskustvo u kvalifikaciji traženog nivoa obrazovanja, koje je izmjenama Zakona o RTCG-u u „pet do 12“ tokom usvajanja seta tzv. IBAR zakona sniženo sa 10 na pet godina amandmanima koji su pisani upravo u kabinetu generalnog direktora RTCG.

- Ko je Borisu Raoniću izdao i potpisao potvrdu da ima radno iskustvo od pet godina, s obzirom da član 5, tačka 8, Zakona o radu radno iskustvo definiše kao vrijeme provedeno u radnom odnosu i stručnom osposobljavanju u skladu sa zakonom, u kvalifikaciji nivoa obrazovanja, odnosno u stručnoj kvalifikaciji - navodi se u dopisu.

Zakon ne poznaje treći mandat

Boris Raonić je od 2021. godine dva puta izabran za generalnog direktora RTCG, a jednom za v.d. U Zakonu o RTCG-u piše da mandat generalnog direktora traje četiri godine.

- Isto lice može biti imenovano za generalnog direktora najviše dva puta - piše u tom zakonu.

Raonić je prvi put izabran 6. septembra 2021. godine, nakon čega su Nikola Marković i Srđan Čović podnijeli tužbe. Sudovi su odlučili da je nezakonito izabran. Savjet ga ponovo bira za direktora 2023. godine. Nakon tog reizbora, podnešene su tužbe sudovima, ali i krivična prijava o kojoj trenutno odlučuje ODT. Ove godine je Raonić podnio ostavku, a Savjet je odlučio da on bude v.d. do izbora novog generalnog direktora.

Krivične prijave

Uporedo, četiri kandidata za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore i dva zaposlena u Javnom servisu podnijeli su krivičnu prijavu protiv doskorašnjeg generalnog direktora Borisa Raonića i više članova Savjeta RTCG-a, koji mu, kako su naveli, „služe omogućavajući nelegalno uzurpiranje funkcija i privilegija“.

Kako su naveli u saopštenju, prijavu su podnijeli Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici (ODT) za kriminalno udruživanje i zloupotrebu službene dužnosti.

Podnosioci prijave su Srđan Čović, Tanja Šuković, Časlav Vujotić, Mladen Vukčević, Slaven Knezović i Žarko Božović.

Raonić pred Savjetom

Boris Raonić je juče tokom intervjua Savjetu RTCG kazao da Javni servis žele učiniti ponosom države i da bude najtransparentnija i najtransformisanija institucija.

Rekao je, između ostalog, da program RTCG-a ima „veoma mjerljive“ rezultate i da je to medij kojem se najviše vjeruje.

Istakao je da su smanjili broj zaposlenih i prepolovili broj honoranih saradnika, te da su zarade povećane za 22 odsto i sad su veće od republičkog prosjeka.

Pored tih uspjeha, kazao je i da je RTCG jedna od rijetkih institucija koja je imala pozitivne nalaze Državne revizorske institucije, te su i u kontrolnim revizijama, osim par sitnica, kako je rekao, imali uredne nalaze.

Ipak, uprkos tim tvrdnjama, izvještaji DRI pokazuju drugačiju sliku.

U martu je objavljen izvještaj o kontroli realizacije preporuka koje je DRI dala RTCG. Ustanovljeno je da RTCG od novembra 2022. godine još nije realizovala sve preporuke Državne revizorske institucije (DRI) iz uslovnog mišljenja na finansije i pravilnost poslovanja tokom 2021. godine, uključujući i onu kako treba urediti način ostvarivanja prava na varijabilni dio zarade generalnog i direktora Radija i Televizije.

U tom izvještaju je konstatovano da je RTCG od ukupno 18, realizovala 12, a šest preporuka djelimično. Do 12. sepembra RTCG je kao subjekt revizije dužna da dostavi novi Izvještaj o realizaciji šest preporuka, koje su ocijenjene kao djelimično realizovane.

A sitnice, kako ih je Raonić juče nazvao su, između ostalog i to da i dalje nije precizirano ko ocjenjuje, predlaže i odobrava uvećanje zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu generalnog direktora, direktora RCG i direktora TVCG.

Pravilnikom je propisano da generalnom direktoru RTCG može pripasti i uvećanje zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu, najviše do iznosa tri prosječne neto zarade u RTCG, direktoru RCG i direktoru TVCG pored osnovne zarade može pripasti i uvećanje zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu, najviše do iznosa dvije prosječne neto zarade u prethodnom mjesecu, ostvarene u RTCG.

Međutim, navedeni dodatak se isplaćuje svakog mjeseca u maksimalnom iznosu, bez ocjene učinka odnosno ostvarenih rezultata u radu, navodi se u izvještaju DRI.

Na ovaj način je Raonić ostvarivao i do 4.000 eura mjesečne zarade. Nakon reakcija javnosti, on je od Savjeta tražio da mu se više ne isplaćuju tri, već samo dvije prosječne zarade uz njegovu osnovnu platu.

Prosječna zarada u RTCG bila je oko 820 eura.

RTCG do kraja nije sprovela u djelo ni preporuku kojom se traži da RTCG uredi obračun zarada zaposlenih, način evidentiranja, sačinjavanja i dostavljanja izvještaja o ostvarenim časovima rada, uključujući redovni, prekovremeni, noćni, rad u dane državnih i vjerskih praznika i dežurstva, sa jasno utvrđenim ovlašćenjima i odgovornostima svih zaposlenih koji sprovode proceduru.

Raonić je juče kazao članovima Savjeta da je u RTCG-u „bila praksa lažnih bolovanja“ te najavio i da će za koji dan biti i prvi otkaz zbog toga.

Na pitanje da li je broj zaposlenih održiv i neophodan, kazao je, između ostalog i da će nastaviti da smanjuju broj zaposlenih, ali i određene redakcije morati da povećavaju.

- Ima 10 odsto viška, ali isto tako oko 15 odsto manjka zaposlenih... Cilj je da svakako smanjujemo broj zaposlenih, vrlo malo, ali smo ga smanjili za tri godine - rekao je on.

Medija centar DPS: Tužilaštvo nastavlja da žmuri na nezakoniti rad Savjeta RTCG

-U ovoj državi se već četiri godine svaka procedura izbora svodi na vještinu manipulacije i pokušaj zaobilaženja zakona, u kojoj je najvažnije da neko nekog prevari i ostvari politički uticaj tamo gdje ne bi smio da bude prisutan, saopšteno je iz Medija centra Demokratske partije socijalista (DPS). Zato ne čudi, kako tvrde, da se izbor za prvog čovjeka RTCG sveo na ovo čemu danas svjedočimo – netransparentan proces, pravni brlog u kome se silom, političkom moći i uticajem pokušava nametnuti rješenje za direktora Javnog servisa.

- Pod ovom vlašću, koja tako lijepo već četiri godine „osvježava“ sve institucije, svaka stvar se svodi na izigravanje zakona i logike, pa tako i procedura izbora direktora RTCG. Jasno je da je vlast planirala da ovako izgleda ovaj proces, kao što je jasno da su se institucije, prije svega tužilaštvo, namjerno pravile da ne vide ono što se mjesecima dešava u Savjetu RTCG, koji je politički postavljen da bude produžena ruka PES-a i bivšeg DF-a - naveli su iz DPS-a. Vjerujemo da će profesionalno tužilaštvo, kako su kazali, kad padom ove vlasti bude uspostavljeno, ispitati sva nepočinstva i prevare kojima su sve tri vlade, od 2020. uništavale i unižavale institucije – od policije do Javnog servisa.

Zirojević: Savjet RTCG-a poprima obrise OKG-a

-Predsjednik Savjeta RTCG-a Veselin Drljević je objasnio suštinu ovog suludog procesa - većinu članova Savjeta uopšte ne zanima što bi ostali kandidati mogli da kažu tokom intervjua, jer oni vide i čuju samo jednog - Borisa Raonića, saopštio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

Kako dodaje, ti pusti „stručnjaci“ i „oslobodioci“ Crne Gore ne samo da ne vide ostale kandidate za direktora RTCG-a, već ne vide ni brojne presude crnogorskih sudova koje su jedinstvene u stavu da je Raonić nezakonito izabran na tu poziciju.

- Valja dodati da za taj nezakonit izbor prima jednu od najviših plata u državi. Možda Savjet koji poprima obrise organizovane kriminalne grupe (OKG) sve ovo ne vidi, ali im garantujemo da će tužilački organi, nakon promjene vlasti, i te kako gledati što su radili. Pa možda tada budu gledali kroz rešetke - zaključuje Zirojević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.