Ukrajina napala Rusiju kao nikad prije, lansirane stotine dronova, gori oko Moskve
Foto: X

Ukrajina napala Rusiju kao nikad prije, lansirane stotine dronova, gori oko Moskve

Ukrajina je izvela talase napada dronovima na energetska i rafinerijska postrojenja u moskovskoj regiji i susjednom Tveru, izazvavši požare, dok su desetine dronova uništeni širom drugih dijelova zemlje, saopštili su ruski zvaničnici u nedjelju.

Ruski mediji tvrde da se radi o najvećem ukrajinskom napadu od početka rata.

Ostaci dronova izazvali su požare u Moskovskoj naftnoj rafineriji i na Elektrostanci Konakovo u regiji Tver, jednom od najvećih proizvođača energije u središnjoj Rusiji, izvijestili su zvaničnici i mediji.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je na Telegram aplikaciji da su njihove jedinice protivvazdušne  odbrane uništile 158 dronova koje je Ukrajina lansirala tokom noći, uključujući devet iznad Moskve i okolne regije.
Gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin, izjavio je da su nekoliko dronova ciljali moskovsku rafineriju i da se požar gasi u "posebnoj tehničkoj prostoriji" u postrojenju. Ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na službenike za vanredne situacije, saopštila je da je požar dobio najviši nivo složenosti, što može zahtijevati dodatne spasilačke jedinice.

Rafinerija na jugoistoku ruske prijestolnice u vlasništvu je kompanije Gazprom Neft, naftne podružnice ruskog plinskog giganta Gazprom. Gazprom Neft je odbio komentisati situaciju.

Telegram kanal Baza, blizak ruskim sigurnosnim službama, izvijestio je da su se čule glasne eksplozije u blizini elektrane Konakovo. Guverner Tverske oblasti, Igor Rudenja, potvrdio je da je došlo do požara u gradu Konakovu, ali je naglasio da su nabavka električnom energijom i plinom neprekinute. Nije precizirao šta je tačno gorjelo.

Ukrajina je takođe pokušala napasti Elektrostancu Kašira u moskovskoj regiji s tri drona, prema riječima Mihaila Šuvalova, načelnika okruga grada Kašire. Naveo je da nije bilo požara, oštećenja ni žrtava kao rezultat napada. "Nabavka električnom energijom odvija se bez problema," napisao je Šuvalov na Telegramu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da je 46 dronova uništeno iznad granične regije Kursk, 34 iznad Brjanska, 28 iznad Voronježa i 14 iznad Belgoroda. Nekoliko dronova je oboreno iznad Kaluge, Lipecka, Rjazanja i drugih ruskih regija, saopštilo je ministarstvo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.