Hrvatski general: Srbija neće dobiti Rafale s punim naoružanjem niti pristup svim aplikacijama za njega

Brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, govorio je o razlikama između francuskih aviona Rafale koje je nabavila Hrvatska i aviona koje nabavlja Srbija.

Vijesti o kupovini Rafalea u Srbiji, posebno u medijima bliskim predsjedniku Vučiću, bile su, prema njegovoj analizi za Dnevnik HRT-a, značajno prenapuvane. Neki izvori su čak tvrdili da će avioni uskoro stići i to potpuno borbeno opremljeni.

"Prema informacijama iz medija, posebno zapadnih, izgleda da je Srbija potpisala ugovor vrijedan oko 2,7 milijardi dolara," rekao je general Tretinjak, naglašavajući kako nije lako provjeriti te informacije s obzirom na to da Srbija nije članica NATO-a.

Tretinjak je objasnio da je Hrvatska potpisala četiri ugovora u sklopu 'total package' ponude, koja uključuje obuku, dodatno naoružanje i krovni sporazum na nivou vlada Francuske i Hrvatske.
Ovi ugovori osiguravaju isporuku Rafalea F3R u istoj konfiguraciji i bez ograničenja, uz cijenu nešto ispod milijarde dolara.

"Da bi avioni poput Rafalea bili borbeno opremljeni, potrebna su brojna odobrenja. Pristup specifičnim aplikacijama na Rafaleu imaju samo NATO članice, ili uz posebno odobrenje većine NATO članica, ili američke vlade," istakao je general Tretinjak.

General Tretinjak je izjavio da Srbija, prema trenutnim informacijama, neće dobiti avione s punim naoružanjem.

"Teško je precizno reći kada će avioni doseći punu borbenu spremnost, ali očekuje se isporuka između 2028. i 2030. godine," dodao je. Što se tiče Hrvatske, kao članice NATO-a, general je zaključio da se u strateškom i sigurnosnom smislu za Hrvatsku ništa nije promijenilo.

Izvor KLIX.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.