Prve reakcije sa Kosova na kritike stranaca o zatvaranju srpskih institucija: Sve je definisano 2015.

Prve reakcije sa Kosova na kritike stranaca o zatvaranju srpskih institucija: Sve je definisano 2015.

Policijska akcija zatvaranja pet srpskih paralelnih opština na sjeveru Kosova izazvala je kritike na račun kosovske vlade zbog, kako je navedeno", pogoršavanja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon ovoga, uslijedile su prve reakcije sa Kosova.

Politički analitičari sa Kosova su ovu reakciju kvalifikovali kao besmislenu jer su rekli da je akcija u skladu sa dogovorila postignutim u Briselskom dijalogu.

Oni su, međutim, tražili da osim uspostavljanja reda i zakona na sjeveru, Vlada Kosova gradi i održava dobre odnose sa međunarodnom zajednicom. Kosovske vlasti do sada nisu odgovorili na kritike međunarodne zajednice.

Akciju koju je kosovska policija sprovela u petak, međunarodni faktor je osudio kao još jednu nekoordinisanu akciju vlade, koja rizikuje nepotrebno eskalaciju tenzija i podrivanje reputacije Kosova kao pouzdanog partnera.

Profesor političkih nauka u Prištini Basri Muja je ovu reakciju ocijenio besmislenom, jer je rekao da je akcija u skladu sa sporazumima o dijalogu iz 2013. i 2015. godine, kaže Koha.

"To je nepravedna, neshvatljiva reakcija, u najmanju ruku, licemerje, jer se, nažalost, ne prvi put od Kosova traži da ne sprovodi sporazume koje je sponzorisala EU i koji su doneti u Briselu. Podsjećanja radi, dogovor o gašenju paralelnih struktura na Kosovu datira negdje od 2015. godine, tako da se toleriše već devet godina", rekao je Muja.

Sa ovim se slaže i profesor političkih nauka Dorajet Imeri, koji kaže da je ukidanje paralelnih struktura odavno trebalo da se desi.

"Kosovo i Srbija su se odavno složile da paralelne strukture koje su postojale na Kosovu i bile su izuzetno moćne i odgovorne za mnoštvo zločina počinjenih na teritoriji Kosova, više ne postoje. Naravno, ovaj sporazum mora da se primijeni kao i svaki drugi dogovor postignut u ovom procesu", rekao je Imeri.

Podsjetit ćemo, ministar lokalne samouprave na Kosovu Elbert Krasniqi je saopštio da je nakon operacije kosovske policije zatvoreno nekoliko objekata paralelnih srpskih institucija na sjeveru Kosova.

Krasniqi je rekao da paralelne opštine koje više neće djelovati su: Kosovski okrug Mitrovica, paralelna opština Mitrovica, paralelna opština Zvečan, paralelna opština Zubin Potok, paralelna opština Leposavić.

Ovih pet tako se pridružilo sedam drugih paralelnih opština koje su zatvorene u Prizrenu, Peći, Suvoj Reci, Istoku, Klini, Orahovcu i Dragašu.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.