Motivacija apstinenata može biti presudan faktor na izborima u Podgorici

Motivacija apstinenata može biti presudan faktor na izborima u Podgorici

Lokalni Izbori u Podgorici

Apstinenti su demokratski potencijal crnogorskog društva i njihova eventualna motivacija ili demotivacija može biti presudan faktor kada je u pitanju ishod predstojećih izbora u Podgorici, saopštio je Institut Damar.

Iz Damara su kazali da su, kroz seriju od pet istraživanja uoči izbora u Podgorici, „nacrtali“ profil crnogorskog apstinenta.

Kako su naveli, podaci pokazuju da žene češće apstiniraju u odnosu na muškarce, odnosno da prosjeku žene čine 55,7 odsto od ukupnog broja apstinenata.

„U Podgorici, kao i na državnom nivou najviše apstiniraju osobe sa srednjim obrazovanjem, a rezultati pokazuju da čak svaki peti građanin koji ima visoko obrazovanje neće glasati na predstojećim izborima u Podgorici“, kaže se u saopštenju.

Analiza starosne strukture, kako se navodi, pokazuje da su apstinenti najčešće osobe od 18 do 30 godina (33,9 odsto), te oni koje žive u urbanim sredinama u Glavnom gradu.

Kada je u pitanju socioekonomski status, iz Damara su ukazali da je 61 odsto apstinenata u Crnoj Gori zaposleno, slijede oni koji su u penziji 19,5 odsto, a apstinira i 13,5 odsto studenata.

„Najviše apstinenata radi u privatnom sektoru - prosječno 70 odsto, pokazali su podaci iz pet istraživanja u periodu od februara do avgusta ove godine“, navodi se u saopštenju.

Iz Damara su rekli da rezultati govore i da bi rješavanje socijalnih pitanja kao što su zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvo motivisalo 21 odsto apstinenata da najvjerovatnije izađu na izbore, dok bi 13,5 odsto motivisalo povjerenje u iskrenost i integritet političkih lidera.

„Jasno izražavanje političkih stavova o nacionalnim pitanjima bi učinilo da na birališta najvjerovatnije izađe 12 odsto apstinenata, a reforma pravosuđa i borba protiv korupcije 10,5 odsto“, dodali su iz Damara.

Prema njihovim riječima, ponuda političkih programa bi da glasaju motivisala devet odsto apstinenata, dok bi 8,5 odsto motivisalo uvjerenje da njihov glas može donijeti konkretne promjene.

„Osim ovih podataka, DAMAR je kroz seriju istraživanja dobio i odgovore na pitanja koje su to medijske, političke i međunarodne preferencije apstinenata, kakvi su njihovi identitetski, ekonomski i stavovi o socijalnoj pravdi, te šta bi ih eventualno motivisalo da daju glas određenoj političkoj strukturi“, kaže se u saopštenju.

Ukupna veličina uzorka u svih pet istraživanja iznosila je 4.522 punoljena ispitanika, sa pojedinačnim veličinama uzoraka u rasponu od 800 do 1,1 hiljadu ispitanika.


Izvor:Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.