Zašto u EU opada prodaja električnih automobila?

Zašto u EU opada prodaja električnih automobila?

Električni automobili su izgubili tržišni udio u cijeloj Evropskoj uniji. Prema mišljenju stručnjaka, razlog za to je iz politika proizvođača, ali i država

Rast elektromobilnosti u Evropskoj uniji je značajno usporen: u julu je broj novoregistrovanih električnih automobila opao za 11 procenata u poređenju sa istim mjesecom prošle godine. Industrijsko udruženje ACEA zabilježilo je pad prodaje u dvanaest zemalja EU. U Njemačkoj je registrovano čak 37 procenata manje električnih automobila.

Hibridi se dobro prodaju

Sveukupno, bez obzira na tip pogona, broj novoregistrovanih automobila u EU je porastao za 0,2 procenta u poređenju sa istim mjesecom prošle godine, na ukupno 852.051 vozilo.

Tržišni udio električnih automobila u novim registracijama je time opao – sa 13,5 na 12,1 procenat. Automobili koji koriste fosilna goriva imaju blago smanjen tržišni udio od 46 procenata. Hibridni modeli su, međutim, značajno porasli i sada čine 32 procenta.

Ključno: Cijena i subvencije

„Rast elektromobilnosti je u zastoju – ne samo u Njemačkoj", konstatuje ekspert za mobilnost Konstantin Gal.

Ali zašto je to tako? „Ključni faktor koji trenutno sprječava dalju rasprostranjenost električnih automobila je visoka cijena", kaže Gal. U zemljama gdje postoji visoka finansijska podrška od strane države, prodaja se razvija pozitivno. Gdje te subvencije nedostaju, kupci se odlučuju za jeftinije automobile sa motorima na unutrašnje sagorevanje.

Najbolji primer je Njemačka: ovdje je ukidanje ekološke premije značajno umanjilo prodaju električnih automobila. Ali i inače je uočljivo da se električni automobili dobro prodaju samo u zemljama sa visokim državnim subvencijama.

Tu se prije svega ubrajaju skandinavske zemlje – u Danskoj tržišni udio električnih automobila iznosi već 52 procenta, a u Švedskoj 34 procenta. Takođe, i u Beneluksu e-automobili su traženi zahvaljujući državnim premijama: Belgija, Holandija i Luksemburg imaju tržišni udio oko 30 procenata.

Na Istoku - zanemarljiv udio e-automobila

U većini drugih EU zemalja, međutim, električna vozila i dalje ostaju apsolutni nišni proizvod. „U čak 15 EU zemalja tržišni udio električnih automobila u julu je bio ispod deset procenata", naglašava Gal. U Njemačkoj je to svega 13 procenata.

U zemljama istočne i jugoistočne Evrope, električni automobili su i dalje veoma rijetka pojava na putevima, sa tržišnim udjelom od skromnih 4,3 procenta.

„Tržišni udjeli su zanemarljivi, i malo toga ukazuje na to da će se to u doglednoj budućnosti promijeniti", kaže Gal.

Skupo paralelno održavanje proizvodnje oba tipa

Slab razvoj tržišta za električne automobile predstavlja veliki izazov za industriju.Proizvođači automobila sada svoje ambiciozne ciljeve za električna vozila moraju da prilagode realnosti i produže paraleno prisustvo oba tipa automobila na tržištu - onih sa motorima na unutrašnje sagorijevanje i na električni pogon. Prema mišljenju stručnjaka iz industrije, to će koštati mnogo novca.

Poboljšanje situacije moglo bi se očekivati tek srednjoročno, smatra Gal: „Kada se na tržištu pojave jeftiniji električni automobili, mogu se pridobiti i nove grupe kupaca."

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.