Moskva: Ruska vojska preuzela kontrolu nad dva naselja u Donjecku; Holandija šalje Ukrajini 28 “vikinga”

Moskva: Ruska vojska preuzela kontrolu nad dva naselja u Donjecku; Holandija šalje Ukrajini 28 “vikinga”

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom noći oboreno 158 dronova koje je lansirala Ukrajina. Devet dronova koji su letjeli ka Moskvi oboreno je tokom protekle noći, izjavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin. Napadi obje strane bespilotnim letjelicama nastavljeni su u noći između petka i subote – Ukrajina tvrdi da je oborila 24 ruska drona, dok je Rusija saopštila da je uništila četiri ukrajinske letjelice.

Moskva: Ruska vojska preuzela kontrolu nad naseljima Ptičje i Vijemka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska preuzela kontrolu nad naseljima Ptičje i Vijemka u Donjecku.

Rusko Ministasrtvo navodi da jedinice grupe “Centar” nastavljaju da napreduju u dubinu ukrajinske odbrane, prenosi RIA Novosti.

Jedna osoba stradala, četiri povrijeđene u ruskom granatiranju Sumske oblasti

Jedna osoba je poginula, a četiri su povrijjeđene u ruskom granatiranju Sumske oblasti u Ukrajini, saopštile su regionalne vlasti.

“Noćas i jutros Rusi su izvršili 18 napada na pogranične teritorije i naselja u Sumskoj oblasti”, navedeno je u saopštenju.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana navela je da je noćas uništila osam od 11 dronova koje je lansirala Rusija.

Ističe se da su na meti napada bili ukrajinsko žito i logistika poljoprivrednog sektora, posebno u Nikolajevskoj i Sumskoj oblasti.

Požar u tehničkom odjeljenju Moskovske rafinerije poslije obaranja ukrajinskog drona

Djelovi uništenog ukrajinskog drona oštetili su posebno tehničko odjeljenje Moskovske rafinerije nafte (MOR) i u toku je gašenje požara, izjavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

“Jedan oboreni dron oštetio je zasebnu tehničku prostoriju moskovske Rafinerije. U toku je gašenje požara”, objavio je jutros Sobjanin na svom Telegram kanalu, prenosi agencija Interfax.

Sobjanin je ranije saopštio da je ruska PVO uništila deset dronova, od kojih je jedan oboren u reonu rafinerije u Moskvi, istakavši da “nije bilo štete ni žrtava i nema opasnosti za rad rafinerije”.

Ukrajinski generalštab: Najviše sukoba sa Rusima na Pokrovskom pravcu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je u protekla 24 sata zabilježeno 199 sukoba sa ruskim snagama, a da je skoro četvrtina njih bila na Pokrovskom pravcu.

Ukrajinske snage su odbile 52 ruska napada u pravcu Pokrovska.

Dodaje se da ukrajinske trupe nastavljaju da iscrpljuju borbeni potencijal ruskih snaga, posebno u Kurskoj oblasti u Rusiji, gdje su ušle 6. avgusta.

Umerov: Administracija SAD razmatra zahtjev Kijeva za udare po dubini ruske teritorije

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je da administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena još uvijek razmatra zahtjev Kijeva za ukidanje ograničenja u vezi sa korišćenjem oružja dalekog dometa za udare po dubini ruske teritorije i potvrdio da je u petak, na sastancima sa visokim zvaničnicima u Vašingtonu, predstavio listu ciljeva.

“Objasnili smo kakvi kapaciteti su nam potrebni da zaštitimo građane od ruskog terora i nadamo da su nas saslušali”, rekao je Umerov u intervjuu za CNN.

Uprkos ponovljenim zahtjevima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ne očekuje se da će SAD trenutno ublažiti ograničenja u vezi sa mogućnošću da Ukrajina koristi dugometne raketne sisteme (ATACMS).

“Čuli ste nas kako kažemo da Ukrajinci mogu koristiti američku bezbjednosnu pomoć za odbranu od prekograničnih napada, drugim riječima, za kontraudare. Ali što se tiče dugodometnih udara, duboko unutar ruske teritorije, naša politika se nije promijenila”, rekao je prošlog utorka portparol Pentagona, general-major Pat Rajder.

Prema riječima jednog američkog zvaničnika, Ukrajina ima ograničene zalihe američkih dugodometnih raketa, a SAD su jasno stavile do znanja da Kijev ne bi trebalo da očekuje novu, značajnu isporuku ATACMS zbog ograničenog broja tih projektila u američkim vojnim rezervama i dugog vremena za proizvodnju tog oružja.

Govoreći prije sastanka američkog ministra odbrane Lojda Ostina i Umerova, američki zvaničnik je rekao da su mnogi od ukrajinskih ciljeva u Rusiji izvan dometa raketnih sistema ATACMS.

Holandija šalje Ukrajini 28 oklopnih terenskih vozila “viking”

Holandija će poslati Ukrajini 28 amfibijskih oklopnih terenskih vozila Bandvagn BvS 10 viking, objavio je holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans.

“Ukrajini je očajnički potrebna naša pomoć u borbi protiv ruskog agresora. Holandija će im poslati 28 terenskih vozila ‘viking’. Pripadnici marinaca su obučili ukrajinske vojnike kako da ih koriste”, naveo je u subotu ministar na društvenoj mreži X, prenela je agencija Interfax Ukrajina.

Vozilo “viking” je amfibijsko oklopni transporter švedsko-britanske proizvodnje kojeg pravi kompanija “BAE Sistems Haglunds” za potrebe marinaca u Holandiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Austriji i Francuskoj.

Tokom prošle godine, 36 holandskih vozila BvS 10, kao i 20 britanskih “vikinga” poslati su u Ukrajinu u okviru logističke pomoći u ratu protiv Rusije.

Izvor:Aktuelno

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.