IDF objavio da su u tunelu u Rafahu pronašli tijela šestoro talaca koje je Hamas zarobio 7. oktobra
Foto: x

IDF objavio da su u tunelu u Rafahu pronašli tijela šestoro talaca koje je Hamas zarobio 7. oktobra

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u tunelu u Rafahu navodno pronašle tijela šest zatvorenika koje je Hamas zarobio sedmog oktobra 2023. godine.

Tijela Carmel Gata, Edena Yerushalmija, Hersha Goldberg-Polina, Aleksandra Lobanova, Almoga Sarusija i Orija Danina dovezena su u Izrael, navodi se u saopštenju IDF-a.

"Prema našoj prvobitnoj procjeni, brutalno su ih ubili, Hamas ih je ubio malo prije nego što smo došli do njih", rekao je vojni portparol kontraadmiral Daniel Hagari novinarima na brifingu, a o tome pišu svi svjetski mediji uključujući Al Jazeeru, Times of Israel, Guardian...

On takođe kaže da se njegova vojska borila protiv iznad zemlje u području gdje se nalazio tunel.

Hamas do sada nije komentarisao ove navode IDF-a.
S druge strane, američki predsjednik Joe Biden objavio je saopštenje u kojem je potvrdio tu vijest.

"Ranije danas, u tunelu ispod grada Rafa, izraelske snage su izvukle šest tijela talaca koje drži Hamas. Uništen sam i ogorčen", rekao je Biden.

Porodica izraelsko-američkog taoca Hersha Goldberg-Polina takođe je rano u nedjelju objavila saopštenje u kojem se navodi da je on ubijen u Pojasu Gaze.

"Sa slomljenim srcima, porodica Goldberg-Polin je užasnuta što objavljuje smrt svog voljenog sina i brata Hersha. Porodica vam svima zahvaljuje na ljubavi i podršci i traži privatnost u ovom trenutku", objavila je porodica.

Lider opozicije u Izraelu Yair Lapid također je komentarisao pronalazak tijela šest talaca. On je na svom X-u napisao kako su ovakve stvari "srceparajuće za cijelu zemlju, osim za koje koji je vode".

“Umjesto da se dogovore, oni se bave politikom, umjesto da spašavaju živote, oni sahranjuju taoce. Umjesto da učini sve da ih vrati kući, Netanyahu čini sve da ostane na vlasti. Vlada katastrofa sahranjuje Državu Izrael”, napisao je on.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.