Bregović počeo legalno da izdaje vilu: Muzičar dobio rješenje o kategorizaciji luksuznog objekta u Perastu
Foto: UGC

Bregović počeo legalno da izdaje vilu: Muzičar dobio rješenje o kategorizaciji luksuznog objekta u Perastu

Za luksuznu vilu poznatog muzičara Gorana Bregovića u Perastu Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj u Kotoru donio je rješenje o kategorizaciji 15. avgusta ove godine, upravo kada je Pobjeda objavila da se Bregovićeva vila nelegalno izdaje i oglašava smještajne kapacitete. Nelegalno izdavanje objekata masovno je u Perastu, pogotovo ljeti, a inspektori su, kako je Pobjedi rekao načelnik Službe za inspekcijske poslove Kotor Miro Anđelić, problem otkrili u 60 odsto slučajeva, u kojima su izricali novčane kazne.

Goran Bregović je, kako piše u rješenju Sekretarijata, 13. avgusta predao zahtjev za donošenje rješenja o kategorizaciji ugostiteljskog objekta na adresi Kotor-Perast, Velja ulica bb. Navodi se i da je objekat upisan u Centralni turistički registar za obavljanje ugostiteljske djelatnosti - pružanje usluge smještaja turistima u domaćinstvu, kuća za iznamljivanje sa devet kreveta sa tri zvjezdice. Rješenje, koje je dobio Bregović, važi tri godine.

Ovo nije jedini slučaj nelegalnog izdavanja smještaja u Perastu, koji je izazvao pozornost javnosti jer je riječ o vili poznatog muzičara. Slična situacija je i sa javnosti manje poznatim izdavaocima smještaja. Miro Anđelić kaže za Pobjedu da je u toku ljetnje turističke sezone ovaj vid nepravilnosti u Perastu zastupljen u većem obimu.

“Što se tiče nelegalnog izdavanja smještaja, lokalni turistički inspektori barem jednom sedmično vrše kontrole i konstatuju nepravilnosti iz ove oblasti. U toku ljetnje turističke sezone ovaj vid nepravilnosti je zastupljen u većem obimu, pa sa sigurnošću možemo reći da je, prilikom kontrola ove predmetne problematike, nepravilnost ustanovljena u 60 odsto slučajeva, gdje su inspektori izricali novčane kazne i preduzimali upravne mjere i radnje”, navodi Anđelić.

Osim kontrole nelegalnog izdavanja smještaja, navodi Anđelić, radi se niz kontrola iz oblasti Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, zatim kontrole iz oblasti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, kontrole iz oblasti Zakona o komunalnim djelatnostima, Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kao i iz oblasti propisanih važećim odlukama Opštine Kotor.

Anđelić ističe da je u Perastu tokom ljetnje turističke sezone povećan broj prekršaja iz različitih oblasti.

“Možemo konstatovati da je veliki broj prekršaja iz oblasti Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, a koji se odnosi na nelegalno postavljanje, odnosno građenje privremenih objekata, njihovo korišćenje suprotno odluci o komunalnom redu. Od istaknutih prekršaja može se konstatovati da se pojavljuje pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga suprotno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, a koji se ogledaju u oglašavanju i reklamiranju turističkih usluga, bukiranju turističkih kružnih tura, angažovanju izletničkih plovnih vozila i tome slično”, navodi Anđelić.

Problem saobraćaja u Perastu, u toku ljetnje turističke sezone, takođe je jedna od problematika koja se nameće iz godine u godinu.

“Ova problematika se ogleda u nepropisnom parkiranju, kontroli linijskog gradskog i prigradskog prevoza, korišćenju auto-taksi prevoza i slično. Povodom svih ovih problema i prekršaja koji su posebno izraženi tokom ljetnje turističke sezone, Služba za inspekcijske poslove vrši svakodnevno razmatranje primljenih inicijativa i u skladu sa prioritetima Službe i kadrovskim mogućnostima vrši se inspekcijski nadzor. Inspektori naše službe su zaduženi za pojedine oblasti tako da su kadrovski kapaciteti veoma ograničeni u odnosu na teritorijalnu površinu opštine”, zaključuje Anđelić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.