Vuković: Fri lenseri iz Rusije i Ukrajine ostaju samo na papiru
MILOš VUKOVIć

Vuković: Fri lenseri iz Rusije i Ukrajine ostaju samo na papiru

Miloš Vuković vlasnik i izvršni direktor konsultantske kompanije Fidelity consulting, kaže da će fri lenseri iz Rusije i Ukrajine uskoro kod nas postojati još samo na papiru, jer zbog skupih stanova, usluga i prehrambenih proizvoda sve više njih napušta Crnu Goru i odlazi u susjedne države.

Vuković koji posjeduje ukupno 15 godina iskustva u bankarstvu i konsaltingu ističe da frilenseri iz Ukrajine i Rusije, i pored toga što su dobili povraćaj od 5% koje su davali na doprinose za penzije, ni te pare više neće zadržati u Crnoj gori već će ih iznijeti vani.

-Oni će se i daqe kod nas voditi, ali samo na papiru, jer su već ostvarili neka prava. Ali će sve iznijeti iz Crne Gore, kazao je Vuković za A plus TV.

Inače, ekonomski analitičari sve češće upozoravaju da će se odlazak Ukrajinaca negativno odraziti na crnogorsku privredu.

Nakon početka rata u Ukrajini na hiljade Rusa i Ukrajinaca, uglavnom imućnih, došlo je u Crnu Goru, posebno u Podgoricu i u Budvu gdje su iznajmili stanove i kuće.

Danas su se mnogi vratili kući ili otišli u druge države, uglavnom na zapad Evrope i Kanadu, jer u Crnoj Gori nijesu pronašli uslove da započnu biznis, ili se zaposle, a potrošili su ušteđevinu.

Oni koji su počeli da rade, a naročito oni u IT sektoru, brzo su shvatili da postoji mnogo administrativnih problema, koji im odnose i vrijeme i novac, i da bolje uslove imaju u nekim susjednim državama kao što su Srbija, Hrvatska pa i Bosna i Hercegovina.

Dolazak Rusa i Ukrajinaca bila je velika finansijska injekcija, gotovo da nije bilo djelatnosti koja nije počela da ostvaruje veće prihode.

Cijene iznajmljivanja stanova vrtoglavo su rasle, promet u prodavnicama bio je nevjerovatan, a r estorani su „procvjetali“.

Sada je situacija potpuno drugačija. Turistička sezona nije onakva kakva je bila planirana,a stiče se utisak da upravo nedostaju Rusi i Ukrajinci. Prihodi budžeta su takođe mogli biti veći da smo imali znanja i umjeća da zadržimo one koji su nas tako iznenada obradovali svojim novcem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.