Hrvatska odbila da primi na školovanje trojicu pripadnika Vojske Crne Gore

Hrvatska odbila da primi na školovanje trojicu pripadnika Vojske Crne Gore

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske odbilo je molbu da dvojicu kadeta Vojske Crne Gore primi na školovanje na Hrvatskom vojnom sveučilištu. Odbijen je i zahtjev da jedanoga kandidata upiše u Hrvatsku ratnu školu, saznaje Antena M.

To je još jedna u nizu posljedica usvajanje rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore i potvrda da su odnosi dvije susjedne države ozbiljno narušeni.

- Poslednjih godina, u institucijama Republike Hrvatske školovali su se brojni kadeti iz Crne Gore, što je bio vid dobre partnerske saradnje dvije zemlje, članice NATO. Nove okolnosti u kojima je vlast u Crnoj Gori donijela niz odluka koje se ne mogu nazvati prijateljskim i partnerskim, zanemarujući sav doprinos Hrvatske na crnogorskom putu ka Evropskoj uniji, učinile su da Ministarstvo odbrane Vlade RH odbije molbu za školovanje dvojice kadeta na Hrvatskom vojnom sveučilištu i jednoga kandidata za Hrvatsku ratnu školu", kazao je izvor Antene M iz Zagreba.

Crna Gora je preko svojega vojnoga izaslanika komunicirala sa hrvatskim Ministarstvom odbrane i zamolila za prijem trojice pripadnika VCG na ove ugledne vojne škole, ali je dobila negativan odgovor, pojašnjava naš izvor i naglašava:

- Hoće li ubuduće biti takva praksa zavisi od budućih političkih odluka i odnosa."

Do ove informacije Antena M došla je tragom nezvaničnih saznanja da je majoru VCG Branku Đurđiću uskraćena molba za školovanje na prestižnoj Hrvatskoj ratnoj školi. Od izvora u MO Hrvatske saznali smo da je istu subinu doživio i zahtjev za obuku dvojice kadeta na Hrvatskom vojnom sveučilištu.

Nakon političara koji su svojim odlukama izazvali ovakve reakcije Hrvatske, za persone non grata proglašeni su Andrija Mandić, Aleksa Bečić i Milan Knežević, posljedice su počele da sustižu i "obične" građane pa će trojica pripadnika Vojske Crne Gore morati da sačekaju drugu priliku za usavršavanje u vojnim znanjima i vještinama. 

Slučaj sa trojicom pripadnika VCG upućuje na zaključak da pored zvaničnih sankcija prema (pojedincima u) Crnoj Gori, Hrvatska preduzima i restriktivne mjere koje zvanično ne objelodanjuje. Antena M primila je na desetine poziva građana koji su, nakon usvajanja rezolucije o Jasenovcu, neuobičajeno dugo čekali na graničnim prijelazima između Crne Gore i Hrvatske. Takođe, nije malo onih što tvrde da oficijelno objašnjenje prekida brodske linije Budva - Dubrovnik "ne pije vodu" i da je stvarni razlog pogoršanje političkih, a onda posljedično i svih drugih relacija između dvije susjedne države.   

IZVOR:Antena m

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.