Amerikanci odbranili zlatnu medalju
Durent i Džejms/ Foto: FIBA

Amerikanci odbranili zlatnu medalju

Francuska nije mogla do senzacije

Košarkaši SAD odbranili su olimpijsko zlato, pošto su sinoć u finalu u Parizu savladali domaćina Francusku 98:87 (20:15, 29:26, 23:25, 26:21).

Dobro su "trikolori" parirali favorizovanom rivali, a onda je u finišu meča "poludio" Stef Kari, vezao je četiri trojke i srušio snove domaćina da mogu dio senzacije i najjasjnijeg odličja.

Ovo je peto uzastopno olimpijsko zlato za američki tim. U reprizi finala sa prošlih Igara u Tokiju, Francuzi su pokušali sve, borili su se, ulazili u žestoke okršaje sa Amerikancima, ali na kraju su morali da im pruže ruku i ponovo se zadovolje srebrom.

Amerikanci su, za razliku od duela sa Srbijom, sve vrijeme kontrolisali dešavanja na terenu, iako su njihovi navijači ponovo strijepili, ali daleko manje nego tokom susreta protiv "orlova"

U prvom poluvremenu je hala "Bersi" nekoliko puta "eksplodirala", posebno poslije brutalnog zakucavanja Geršona Jabuselea preko Lebrona Džejmsa, bilo je tu još nekoliko dobrih poteza domaće ekipe, ali izabranici Stiva Kera su uvijek bili za korak ispred.

Prvu četvrtinu su riješili u svoju korist sa 20:15, dok su na veliki odmor otišli sa prednošću od 49:41. Na startu treće dionice se raspucao Kari, ubacio je dvije trojke za 61:47 i činilo se da je to početak kraja za Francusku.

Međutim, domaći tim je uspio da pokaže reakciju, iskoristio je nonšalanciju Amerikanaca, pa je nakon 30 minuta igre rezultat bio 72:66 za SAD.

Francuzi su krenuli žestoko na startu posljednjeg kvartala, znajući da im je to jedina šansa da se vrate u meč. Igrali su žestoku odbranu, Matijas Lesor je imao jedno sjajno zakucavanje, ali su Kevin Durent i Džru Holidej u tim momentima ubacili po trojku i tako održali američku kontrolu rezultata.

Domaćin je poenima Nikolasa Batuma, Jabuselea i Viktora Vembanjame uspio da na tri minuta prije kraja priđe na 82:79, ali onda je Kari pokazao zašto je najbolji šuter današnjice.

Vezao je četiri trojke za 87:79 i kraj nade za Francusku.

Kari je ubacio 24 poena za pobjednički tim. Devin Buker i Durent su dodali po 15 poena, dok je Džejms imao 14 poena, 10 asistencija i šest skokova.

Kod Francuske, 26 poena i sedam skokova je zavilježio Vembanjame i 20 poena Jabusele.

Dvocifren je bio i iskusni plej Nando De Kolo (12).

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.