Izraelski vojnici počinili novi ratni zločin pa se pohvalili objavom na društvenim mrežama

Izraelski vojnici počinili novi ratni zločin pa se pohvalili objavom na društvenim mrežama

Bez odobrenja komande? Izraelski vojnici iz 401. brigade oklopnih snaga prošle sedmice su digli u zrak glavni spremnik vode koji je opskrbljivao Rafah. Imali su odobrenje svojih neposrednih nadređenih, ali ne i Južne komande Izraelskih obrambenih snaga (IDF).

Jasno je kako su uništavanjem rezervoara u okrugu Tel Sultan prekršili međunarodno pravo, koje zabranjuje uništavanje objekata nužnih za preživljavanje civilnog stanovništva.

Jedan od vojnika podijelio je video eksplozije na društvenim mrežama uz natpis "Uništavanje rezervoara vode Tel Sultan u čast Šabata".

Rafah | Rafah’s water reservoir blown up

 

Prema novinama Haaretz , vojska je odbila komentarisati incident, no izvori lista već su potvrdili detalje. Međutim, još uvijek nije jasno je li taj potez imao taktičku svrhu ili je bio samovoljno nanošenje štete Palestincima. Vojska će stoga nakon interne istrage odlučiti hoće li slučaj predati vojnoj policiji.

Izraelske novine izvještavaju da se slične objave na društvenim mrežama vide kao primjeri očitog nedostatka interesa vojnika za patnje civila u Gazi.

Osim toga, u nekim slučajevima vojnici su objavili video snimke na kojima otvoreno prkose naredbama svojih nadređenih kada su zahtijevali obnovu jevrejskih naselja u Gazi.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.