Daleko stiže ukrajinska ruka: Tuarezi razvili zastavu Ukrajine nakon uništavanja Wagnera u Maliju

Daleko stiže ukrajinska ruka: Tuarezi razvili zastavu Ukrajine nakon uništavanja Wagnera u Maliju

Ukrajinski Kyiv Post objavio je fotografiju na kojoj se vide pobunjenici Tuarezi kako poziraju s ukrajinskom zastavom nakon što su upravo zadali veliki poraz ruskim Wagnerovim plaćenicima u Maliju.

Andriy Yusov, predstavnik Glavne obavještajne uprave (HUR), izjavio je tokom nacionalnog teletona u ponedjeljak, 29. jula, da su pobunjenici dobili potrebne informacije koje su omogućile uspješnu vojnu operaciju protiv ruskih "ratnih zločinaca", dodajući: "Mi trenutno ne raspravljam o detaljima, ali bit će još toga".

Čini se da ova fotografija ukazuje na potporu Tuarega Ukrajini – koja je progonila Wagnerove plaćenike širom afričkog kontinenta.

Wagnerovi plaćenici pomogli su ruskoj vladi u vađenju prirodnih resursa u Africi, uključujući, prema The Blood Gold Reportu, zlato u vrijednosti od procijenjenih 2,5 milijardi dolara u posljednje dvije godine, koje je ruski lider Vladimir Putin iskoristio za financiranje svoje invazije punog opsega Ukrajine.

Tuareški pobunjenici iz Stalnog strateškog okvira za mir, sigurnost i razvoj (CSP-PSD) ranije su podijelili fotografije i videozapise uništenog Wagnerovog konvoja.

Bitke s Wagnerom dogodile su se u gradu Tinzaouatene, blizu granice Malija s Alžirom u četvrtak i petak, 25. i 26. jula. Najmanje 20 Wagnerovih militanata je ubijeno, a drugi zarobljeni.

U junu Kyiv Post dobio ekskluzivni video koji navodno prikazuje ukrajinske specijalne snage koje rade sa sirijskim pobunjenicima na desetkovanju ruskih plaćenika u Siriji.

U februaru je dobio ekskluzivni video koji navodno prikazuje ukrajinske specijalne snage kako ispituju zarobljene Wagnerove plaćenike u Republici Sudan. U videu zatvorenici priznaju da je njihov zadatak bio otići u Sudan i svrgnuti tamošnju vladu.

U januaru je Kyiv Post objavio ekskluzivni video koji navodno prikazuje ukrajinske dronove kako uništavaju “ruske plaćenike” i njihove “lokalne terorističke partnere” u Sudanu. Prošlog novembra dobio je ekskluzivni video koji navodno prikazuje ukrajinske specijalne snage kako izvode operacije "čišćenja" Wagnerovih boraca u Sudanu.

Rusija je u mnogim svojim porazima u Africi naišla na "ukrajinski trag".

Ruska državna novinska agencija, Russia Today (RT), rekla je da je ukrajinska odbrambena obavještajna služba (HUR) “obučavala lokalne tuareške separatističke militante, kao i da je potajno dovela najmanje dvije grupe njih u Ukrajinu kako bi ih naučili koristiti FPV dronove", citirajući Wagnerov Telegram kanal Grey Zone.

“Ruski propagandisti nastavljaju govoriti o umiješanosti šefa ukrajinske obavještajne službe Kirila Budanova u sve što se događa njihovim teroristima u Africi", kazao je izvor za Kyiv Post.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.