Venecuelanci na ulicama, ne prihvataju rezultate izbora koje je saopštila Madurova vlast

Venecuelanci na ulicama, ne prihvataju rezultate izbora koje je saopštila Madurova vlast

Nekoliko hiljada građana Venecuele izašlo je na ulice u blizini najsiromašnijeg dijela Karakasa u znak protesta zbog tvrdnji predsjednika države Nikolasa Madura da je pobijedio na izborima, održanim prethodnog dana.

Nacionalni izborni savjet, koji je pod potpunom kontrolom Madurove vladajuće stranke, formalno je obznanio njegovu pobjedu danas, davši mu treći uzastopni šestogodišnji mandat da upravlja Venecuelom.

Za vrijeme njegove vladavine zemlja je zapala u ogromnu krizu, doživjela inflaciju od preko 100.000 odsto, a američke sankcije na naftu, koje su uvedene nakon prethodnih, takođe spornih izbora 2018. godine, samo su ubrzale egzodus više od 7,7 miliona Venecuelanaca iz nekad prosperitetne latinoameričke zemlje.

Maduro je poslije objave da je pobjednik izašao na televiziju, saopštio da je „u toku pokušaj da se u Venecueli ponovo izvede državni udar fašističke i kontrarevolucionarne prirode“. 

Takođe je rekao: „Već smo gledali ovaj film, i ovog puta neće biti nikakve vrste slabosti“ i obećao da će zakoni Venecuele „biti poštovani“.

Opozicija, koja je takođe proglasila pobjedu, za sada nema komentar, a obećala je da će braniti glasove i zakazala konferenciju za štampu tokom ovog dana po lokalnom vremenu.

Dok je Maduro govorio, demonstranti su počeli da se okupljaju na nekoliko tačaka u Karakasu, a neki su pokušali da blokiraju autoputeve, uključujući onaj ka obližnjem lučkom gradu u kojem se nalazi glavni međunarodni aerodrom Venecuele.

Zvaničnici odlažu objavljivanje detaljnih podataka u vezi sa izborima. Do sada su samo saopštili da je Maduro osvojio 51 odsto glasova a njegov konkurent Edmundo Gonzales 44 odsto.

Gonzales je rekao da „Venecuelanci i cio svijet znaju šta se desilo“, ali su i on i njegovi saveznici pozvali pristalice opozicije da ostanu smireni. Takođe su pozvali vladu da izbjegne raspirivanje konflikta.

Nekoliko stanih vlada, uključujući SAD i Evropsku uniju, uzdržavaju se od priznanja izbornih rezultata kakve je saopštila izborna komisija. Ruski predsjednik Vladimir Putin je priznao Madurovu pobjedu i čestitao mu.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.