Izraelska vojna policija uhapsila devet vojnika zbog mučenja zatvorenika, desničari upali u bazu

Izraelska vojna policija uhapsila devet vojnika zbog mučenja zatvorenika, desničari upali u bazu

Izraelska vojska saopštila je u ponedjeljak da drži devet vojnika na ispitivanju nakon navoda o "značajnom zlostavljanju" zatvorenika u tajanstvenom objektu u kojem je Izrael držao palestinske zarobljenike tokom rata u Gazi. Optužbe uključuju navodno i slučajeve silovanja zatvorenika.

Vojska nije otkrila dodatne pojedinosti o navodnom zlostavljanju, rekavši samo da je njen najviši pravni zvaničnik pokrenuo istragu.

Istraga koju je proveo Associated Press i izvještaji grupa za ljudska prava razotkrila su katastrofalne uslove u objektu Sde Teiman, najvećem pritvorskom centru u zemlji.

Israeli settlers, accompanied by Knesset members, stormed the Sde Teiman detention camp in the Negev, demanding the killing of Palestinian prisoners in it.

These protests erupted in response to an Israeli court ruling that detained multiple Israeli jailers for torturing and… pic.twitter.com/gl1mHf6ijp

— Quds News Network (@QudsNen) July 29, 2024

U izvještaju agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice, UNRWA, ranije ove godine navodi se da su zatvorenici tvrdili da su bili podvrgnuti maltretiranju i zlostavljanju dok su bili u izraelskom pritvoru, bez navođenja objekta.

Vojska je generalno negirala zlostavljanje zarobljenika. Nakon optužbi za grubo postupanje koje su potaknule sudski slučaj, Izrael je rekao da premješta većinu palestinskih zatočenika iz Sde Teimana i da ga nadograđuje.

Izraelski mediji izvijestili su da su vojni policajci koji su stigli u Sde Teiman u južnom Izraelu da privedu vojnike dočekani s protestima i tučnjavom. Kasnije su desetine prosvjednika koji su došli pokazati podršku vojnicima upali kroz kapiju objekta, mašući izraelskim zastavama i uzvikujući "sramota." Vojska je rekla da radi na uklanjanju prosvjednika.

Izrael je zarobio hiljade Palestinaca. Izraelske grupe za ljudska prava kažu da je većina zatočenika u nekom trenutku prošla kroz Sde Teiman.

Javni odbor protiv mučenja u Izraelu rekao je da pozdravlja vojnu istragu, ali je rekao da se njegove tvrdnje odnose na sistematsko zlostavljanje u ustanovi, a ne samo na jedan slučaj.

Izrael je dugo optuživan da svoje vojnike ne poziva na odgovornost za zločine počinjene nad Palestincima. Optužbe su se pojačale tokom rata u Gazi. Izrael kaže da njegove snage djeluju u skladu s vojnim i međunarodnim pravom i kaže da nezavisno istražuje sve navodne zloupotrebe.

Pritvaranje vojnika izazvalo je negodovanje među članovima izraelske krajnje desne vlade, koji su istragu o njihovom ponašanju nazvali uvredom za njihovu službu.

“Naši vojnici nisu kriminalci i ova odvratna potjera za našim vojnicima mi je neprihvatljiva”, napisao je na platformi X Yuli Edelstein, veteran zakonodavca iz stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua.

Pritvaranja su uslijedila dok međunarodni posrednici pokušavaju navesti Hamas i Izrael da pristanu na sporazum o prekidu vatre kojim bi se okončao rat u Gazi i oslobodilo preostalih 110 talaca koji se tamo drže.

Dužnosnici iz Egipta i Hamasa rekli su u ponedjeljak da posrednici i dalje rade na izglađivanju spornih tačaka.

Dužnosnici, koji imaju izravna saznanja o pregovorima, rekli su da sporne tačke uključuju izraelske zahtjeve za održavanjem prisutnosti u pojasu zemlje na granici Gaze i Egipta poznatom kao Philadelphi koridor, kao i duž autoceste koja razdvaja jug i sjever Gaze .

Oba zvanicnika govorila su pod uslovima anonimnosti jer nisu bili ovlašteni razgovarati s medijima o osjetljivim razgovorima.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.