Španija novi prvak Evrope: Supertalentovani mladići dominirali prvenstvom, Engleska mora da čeka novu priliku
Foto: EPA-EFE

Španija novi prvak Evrope: Supertalentovani mladići dominirali prvenstvom, Engleska mora da čeka novu priliku

Četvrti put u svojoj istoriji Španija je šampion Evrope!

Kada se pogleda kompletno prvenstvo, potpuno zasluženo! U finalu odigranom sinoć u Berlinu, "crvena furija" je pobijedila Englesku sa 2:1 i ušla u istoriju kao prva selekcija koja je pobijedila na svih sedam utakmica na smotri najboljih na Starom kontinentu. Odigrali su izabranici Luisa De La Fuentea jedan strašan turnir bili su za koplja bolji od svih ostalih selekcija i vratili se na tron. S druge strane, kao i prije tri godine Englezi su ponovo drugi u Evropi, ali da bi se stiglo do krune malo je jedna dobra utakmica na šampionatu.

Poslednji meč na šampionatu u pitanju, kada je igra u prvih 45 minuta u pitanju, nije bila dostojna finala. Igralo se slabo, nije bilo nekih velikih prilika, Španci su imali veliki posjed lopte, ali ne i neku izrađenu akciju iz koje bi mogli da ugroze rivala. S druge strane, Englezi su se tek u finišu poluvremena "probudili", zaprijetili su preko Fila Fodena, ali je Unai Simon lako zaustavio njegov pokušaj.

Međutim, drugo poluvrijeme je bilo perfektno, a možda je tome kumovalo i odlično otvaranje "crvene furije", koja je nakon samo dva minuta igre u nastavku povela. Jamal je povukao loptu, dao je nesebično na lijevu stranu za Nika Vilijamsa, koji je rutinski sa desetak metara pogodio suprotni ugao. Vilijams je tako postao drugi najmlađi strijelac u istoriji finala EP. Rekorder je i dalje Pjetro Anastazi sa golom iz 1968. godine. Igrali su Španci tada zaista dobro, a samo dva minuta kasnije mogli su da dupliraju prednost. Vilijams je dao sjajan pas za Danija Olma, koji je imao zicer, ali je poslao loptu pored gola. Visio je u vazduhu u tom periodu drugi gol Španije. Prvo je gađao Morata, a neprecizan udarac su za svaki slučaj počistili Englezi. Minut kasnije, u 55. minutu, Niko Vilijams je sa distance poslao loptu pored stative. Desetak minuta kasnije probali su Englezi, tačnije Džud Belingam je šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je bio neprecizan. Nedugo zatim je mladi Jamal mogao da riješi finale. Olmo ga je spojio sa golom, a 17-godišnjak gađao dalji ugao. Pikford je sjajnom intervencijom zadržao Engleze u životu. Kao i u polufinalu, selektor Engleske Geret Sautgejt je na teren uveo Votkinsa i Palmera i opet je pogodio. Igrao se 73. minut kada je nakon akcije Sake i asistencije Belingema, Palmer sa 20 metara postigao sjajan gol. Činilo se tada da će selekcija "gordog albiona" imati snage da sačuva taj rezultat ili pak preokrene, međutim, Špance nije poremetilo izjednačenje. Nastavili su da igraju, a tri minuta prije kraja meča stigli su novog vođstva i samim tim pobjede. Ojarzabal je odložio na lijevu stranu Kukurelji, koji je po zemlji odmah uputio u kazneni prostor ka Ojarzabalu, koji je pružio nogu i sa sedam-osam metara, poslao loptu u mrežu za konačnih 2:1. U poslednjim trencucima meča Englezi su mogli do novog izjednačenja – Belingem je probao glavom, ali je Olmo sa gol linije izbacio loptu i sačuvao pobjedu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.