Katalonija ponovo traži nezavisnost od Španije
Foto: Arhiva

Katalonija ponovo traži nezavisnost od Španije

Katalonska vlada iznijela je konkretan predlog za novi referendum o nezavisnosti od Španije, na šta je centralna vlada u Madridu odmah reagovala negativno.

"Glasanje je moguće, samo je pitanje političke volje", rekao je regionalni predsjednik Pere Aragones u utorak u Barseloni.

Biračima bi bilo postavljeno jasno pitanje "Da li želite da Katalonija postane nezavisna država?" na koje se moglo odgovoriti samo sa "da" ili "ne", rekao je on.

Aragones je rekao da bi takav referendum mogao da se održi na osnovu člana 92 ustava, koji omogućava da se na referendumu glasa o "političkim odlukama od posebnog značaja”.

Referendum raspisuje kralj Filip na predlog španskog premijera, nakon prethodnog odobrenja parlamenta.

Ali predlog su odmah odbili članovi centralne vlade u Madridu.

Ministar pravde Feliks Bolanjos rekao je da je "apsolutno protiv toga".

Portparolka vlade Pilar Alegrija je sugerisala da predlog Aragonesa predstavlja politički pritisak uoči katalonskih parlamentarnih izbora 12. maja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.