Filmska muzika napunila glavni gradski trg u Budvi

Slavio se Dan državnosti i jubilej TO Budva

Filmska muzika napunila glavni gradski trg u Budvi

Trg ispred Starog grada sinoć je odisao emocijom, nostalgijom, pobjedom i herojstvom, a sve zbog filmske muzike uz koju je veliki broj posjetilaca proslavljao 13. jul – Dan državnosti Crne Gore.

- Vodimo vas u jednu filmsku avanturu, u izvođenju revijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika. Sigurna sam da će Bojana Stamenov, Marijana Šovran, Dado Topić, Matija Canata i Siniša Radan uspjeti da probude odavno zakopane emocije koje su u svima nama, te da će nas vratiti u mladost i neke lijepe trenutke - istakla je, uoči koncerta, predstavnica TO Budva Ljubica Pribilović.

Tako je i bilo. Pun gradski trg uživao je uz svjetsku i jugoslovensku filmsku muziku koju je sinoć u Budvu doveo novosadski orkestar Big bend. Numera iz filma „Ratovi zvijezda" koja već 50 godina slavi hrabrost, nadu i avanturu, otvorila je filmsko veče. Uslijedila je kompozicija iz italijanskog filma „Život je lijep" – o žrtvovanju u najtežim vremenima tokom Drugog svjetskog rata. Zatim se publika podsjetila i koliko su Jugosloveni doprinijeli borbi protiv fašizma i to kroz muziku iz filma „Valter brani Sarajevo". Dirigent Fedor Vrtačnik ponosan je što je u ovaj projekat ušao sa TO Budva.

- Ovo je nastavak jedne divne saradnje sa TO i Opštinom Budva. Na sceni imamo fantastične muzičare novosadskog Big benda i gudački orkestar opere pozorišta iz Novog Sada. Fantastičan i dinamičan program domaće muzike. Šta je film bez muzike? Filmska muzika u Jugoslaviji ostavila je trag kao jedan trend, koji se izvodi i kod nas i u svijetu - istakao je Vrtačnik.

Program je vodila jedna od omiljenih glumica u regionu Sloboda Mićalović. Koncertu je dala posebnu čar i magiju. Filmska muzika je najveća podrška glumcu, kaže Mićalović. A sinoć, inspiracija je bila u budućnosti bez rata, istakla je Mićalović.

- Sve ono što ne možemo da prenesemo kako treba ili nam je potrebna pomoć, muzika je ta koja nas podrži. I muzika i gluma su usko povezane i na pozorištu i na filmu. Filmska muzika je nešto što zauvijek ostaje kada je numera dobra. Ostaje kao nešto što ti vraća sjećanja, emocije na dobre filmove, likove. I mi glumci doživljavamo da naši likovi doživljavaju besmrtnost. I kada nijesmo ovdje, kroz muziku možemo da vratimo sva ta sjećanja - poručila je Mićalović.

Jedno od lijepih sjećanja donijela je muzika iz čuvenog jugoslovenskog filma „Balkan ekspres". Bojana Stamenov, džez i soul umjetnica, pjevala je čuvene hitove iz filma. Naglašava da je u ovim vremenima važno promovisati kulturu.

- Meni je jako drago što Crna Gora svoj današnji dan, pogotovo u Budvi, obilježava na ovaj način. Nijesmo ni svjesni koliko znamo dobre muzike. Go, Budva! Svaka čast za ovaj koncert. Srećan praznik - poručila je Stamenov.

Publiku je oduševila i operska diva Marijana Šovran. Ističe da je sinoćnji koncert uspio da vrati posjetioce u vrijeme kada su hitovi, poput "Over the rainbow" iz Čarobljaka iz Oza, postali popularni. Zahvaljuje TO Budva što je uvidjela značaj toga.

- Posebno sam srećna što ću sa TO Budva da proslavim 20 godina njihovog postojanja, jer 20 godina i veoma uspješno sarađujem sa njima. Saradnja sa TO Budva je zaista fenomenalna. Veliki su profesionalci. Vrlo su gostoljubivi, što je važno za turizam - rekla je Šovran i dodala da je sinoćni koncert učinio veliku stvar za Crnu Goru, posebno za Budvu.

Uslijedili su i hitovi EX YU muzike poput Devojko mala, Flojd, Odlazim, a volim te. Uvertira u filmsko veče bio je orkestar Gradska muzika Budva. Nizale su se starogradske melodije, ali i popularni hitovi koji su učinili da već u 21 sat glavni trg bude pun.

Elena Vukčević, članica je orkestra već osam godina. Za Mediabiro kaže da je ponosna što je sinoć bila dio proslave Dana državnosti i jubileja TO Budva.

- Na koncertu smo imali zabavne i ritmične pjesme kao što su rok, pop i latino. Nadam se da turisti vole našu gradsku muziku, a vidi se i da im se sviđamo. Gradska muzika Budva ima veliki značaj za našu zajednicu, za naš grad, zato što smo mi porodica koja traje jako dugo. Gradska muzika je i zajednica koju svi treba da dožive barem jednom u svom životu. Mi sviramo za svakog. Repertoar nam je takav da ima dosta žanrova i da svako može da se pronađe - navela je Vukčević.

U TO Budva ističu da su od svog osnivanja 2004. godine fokusirani na kulturu i manifestacioni turizam u gradu, čemu je sinoć i svjedočio pun trg ispred Starog grada.

- Možemo reći da smo za sve ove godine, zahvaljujući vizionarskom timu, uspjeli da se izdignemo na jedan zavidan nivo, prateći svjetske trendove. Tako je i ovog puta. U tom stilu proslavljamo Dan državnosti, a ujedno i jubilej TO Budva - zaključila je predstavnica TO Ljubica Pribilović.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.