Najmanje 49 migranata poginulo kod obale Jemena
Ilustracija, Foto: Arhiva

Međunarodna organizacija za migracije Ujedinjenih nacija saopštila

Najmanje 49 migranata poginulo kod obale Jemena

Najmanje 49 osoba je poginulo, dok se 140 vode kao nestali, nakon što je brod sa migrantima potonuo u blizini obale Jemena, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije Ujedinjenih nacija (IOM).

Navodi se da je čamac prevozio oko 260 Somalijaca i Etiopljana sa sjeverne obale Somalije na 320 kilometara dugom putu preko Adenskog zaliva, a potonuo je u ponedjeljak kod južne obale Jemena.

Ističe se da da se potraga nastavlja, kao i da je do sada spašena 71 osoba, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Među mrtvima je 31 žena i šestoro djece", rekli su iz IOM-a.

Jemen je glavna ruta za migrante iz istočne Afrike i Somalskog poluostrva koji pokušavaju da dođu do država Zaliva radi posla.

Iz IOM-a su u maju saopštili da se, uprkos gotovo deceniju dugom građanskom ratu u Jemenu, broj migranata koji godišnje stižu utrostručio od 2021. do prošle godine, pa je sa 27 hiljada porastao na više od 90 hiljada.

Oni su istakli da se u Jemenu trenutno nalazi oko 380 hiljada migranata.

U aprilu su najmanje 62 osobe poginule u dva brodoloma kod obale Džibutija, dok su pokušavali da dođu do Jemena.

Iz IOM-a su poručili da je najnoviji brodolom još jedan podsjetnik da hitno treba zajednički rješavati izazove migracije i osigurati bezbjednost i zaštitu migranata duž migracionih ruta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.