U Njemačkoj raste broj napada na izbjeglice: Građanima problem nekontrolisano doseljavanje
Ilustracija

U Njemačkoj raste broj napada na izbjeglice: Građanima problem nekontrolisano doseljavanje

Broj napada na izbjeglice i podnosioce zahtjeva za azilom u Njemačkoj se ove godine značajno povećao, saopštila je njemačka vlada u utorak.

"U prva tri tromjesečja ove godine je zabilježeno 1515 politički motivisanih napada na izbjeglice i podnosioce zahtjeva za azilom, što je više nego cijele protekle godine", stoji u odgovoru njemačke vlade na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu.

Najveći broj napada, dvije trećine, pripisuje se počiniocima iz ekstremno desnog političkog miljea.

Stranka Ljevica je kritikovala porast nasilja prema izbjeglicama i azilantima i ovaj porast povezala s aktuelnom raspravom o ograničavanju ilegalnog useljavanja u Njemačku.

"U Njemačkoj su izbjeglice svakodnevno cilj napada, poniženja i širenja mržnje. Jedan od razloga je i sve intenzivnija rasprava o azilantima, koja pruža plodno tlo za rasističku mobilizaciju na ulici i nasilje upereno protiv izbjeglica", rekla je zastupnica stranke Ljevica, Klara Buenger.

Savezna vlada i predstavnici saveznih pokrajina nedavno su dogovorili paket mjera koji bi trebao rezultirati smanjenjem broj izbjeglica, koje od početka ove godine opet u povećanom broju dolaze u Njemačku.

Mjere, između ostalog, uključuju pojačanu kontrolu granica kao i ukidanje socijalnih povlastica za izbjeglice, što bi trebalo smanjiti atraktivnost Njemačke kao odredišta za migrantske struje.

U ispitivanjima javnog mnijenja građani Njemačke upravo problem nekontrolisanog useljavanja navode kao najveći društveni problem. Od ovog raspoloženje najviše profitiraju stranke poput desničarske Alternative za Njemačku (AfD), koje se protive svim oblicima useljavanja.

AfD u ispitivanjima na saveznom nivou uživa podršku nešto manje od četvrtine birača, a u saveznim pokrajinama na istoku Njemačke uvjerljivo je najjača politička snaga, navodi "Jutarnji".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.