VK: SDT-u garantovati autonomiju, smanjiti zaostale predmete
Venecijanska komisija, Foto: Arhiva

VK: SDT-u garantovati autonomiju, smanjiti zaostale predmete

Venecijanska komisija objavila je dva nova mišljenja o Crnoj Gori u kojima, između ostalog, preporučuje da se osmisli odgovarajuća strategija za smanjenje zaostalih predmeta u Specijalnom državnom tužilaštvu. Posebno podsjeća na ključne preporuke iz Završnog mišljenja iz 2015. u kojima traži da se povećaju garancije odgovornosti, uključujući sudsko preispitivanje tužilačkih mjera, za minimiziranje rizika od zloupotrebe i političkog pritiska.

Iz VK su saopštili da je za svaku pohalu inicijativa crnogorskih vlasti za unapređenje Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

"Venecijanska komisija pozdravlja činjenicu da nacrt zakona svodi nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na krivična djela korupcije visokog ranga. Ipak, većina ključnih preporuka datih u prethodnim mišljenjima nije ispoštovana i tako ostaje na snazi", navodi se u mišljenju.

Venecijanska komisija posebno podsjeća na svoje ključne preporuke iz Završnog mišljenja iz 2015. u kojima traži da se povećaju garancije odgovornosti, uključujući sudsko preispitivanje tužilačkih mjera, za minimiziranje rizika od zloupotrebe i političkog pritiska.

"Preciziranje kriterijuma i procedure za zapošljavanje specijalnih tužilaca i drugog osoblja, uključujući policijske službenike, njihov nadzor i operativnu podređenost, disciplinske postupke, mjere zaštite od neopravdanog miješanja; međuinstitucionalni odnosi, uključujući i policiju, i ovlašćenja specijalnih tužilaca u odnosima sa drugim institucijama. Obezbijediti sve potrebne garancije za zaštitu podataka o ličnosti budu predviđene Zakonom u skladu sa evropskim standardima", podsjećaju iz VK.

U vezi sa predloženim nacrtom izmjena i dopuna Zakona, Venecijanska komisija želi da da dodatne ključne preporuke.

"Precizirati nadležnost SDT-a za podsticanje nedozvoljenog uticaja i aktivnog podmićivanja kako bi se izbeglo preklapanje sa nadležnostima drugih državnih tužilaštava. Da se u član 3 Nacrta zakona uvrste sve relevantne kategorije na listu „visokih javnih funkcionera“ (predviđenih, na primjer, u Krivičnom zakoniku i drugim povezanim zakonima koji se tiču konkretnih finansijskih tijela uspostavljenih u procesu evropskih integracija , itd.). Osmisliti odgovarajuću strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u Sdt-u", navodi se u mišljenju...

Komisija poziva organe vlasti da u potpunosti iskoriste prethodne preporuke kako bi Specijalnom državnom tužilaštvu pružili neophodnu autonomiju, garancije funkcionalnosti i odgovornosti.

"Komisija takođe poziva vlasti Crne Gore da osiguraju sveobuhvatan dijalog sa glavnim akterima i civilnim društvom u daljim fazama zakonodavnog procesa", navodi se u mšljenju.

Iz VK su takođe pohvalili inicijativu crnogorskog ministra pravde Andreja Milovića za unapređenje Zakona „O Državnom tužilaštvu“, kao i postignuti međupartijski kompromis za izbor GLAVNOG SPECIJALNOG tužioca i spremnost domaćih aktera da daju doprinos procesu evropskih integracija.

"Venecijanska komisija pozdravlja činjenicu da se nacrt zakona bavi nekim prethodnim preporukama u vezi sa izborom vrhovnog državnog ružioca i modalitetima imenovanja privremenog Tužižilačkg savjeta, pojašnjavanjem obaveza izveštavanja i pružanjem garancija za razrješenje članova Tužilačkog savjeta. Komisija takođe pozdravlja nove odredbe koje se odnose na transparentnost rada vrhovnog državnog tužioca i etiku. Komisija, međutim, takođe napominje da većina ključnih preporuka u prethodnim mišljenjima nije ispoštovana i tako ostaje na snazi", navodi s eu mišljenju.

U vezi sa predloženim nacrtom izmena i dopuna Zakona, Venecijanska komisija, stoga, skreće pažnju nadležnim organima na nerešene ključne preporuke da se precizira dosadašnji sastav Tužilačkog savjeta nastaviti sa radom do isteka njegovog mandata i da da razjasni kriterijume podobnosti za članove RS", navodi se u mišljenju.

Smatraju da treba poboljšati tranzicioni model za dalju depolitizacijuTužilačkog savjeta i osmisliti proceduru kako bi se proverilo da li se kriterijumi nekvalifikovanosti i dalje ispunjavaju tokom mandata članova TS i poboljšao proces nominovanja laika od strane NVO.

"Preporučljivo je pronaći održivije rješenje i opisati sastav TS i način izbora njegovih članova u samom Ustavu – kao što je slučaj sa Sudskim savjetom", navodi se u mišljenju

Komisija takođe daje preporučuje da se predvidi da se u Zakonu izričito navede pravo žalbe na odluke o prinudnom premještaju i bliže naznake kriterijuma koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja takve odluke;

"Unaprediti obim i kriterijume vrednovanja rada u skladu sa evropskim standardima; razjasniti proceduru i kriterijume etičke i disciplinske odgovornosti; da se razjasni postupak razrešenja članova TS i rukovodioca državnog tužilaštva", navodi se u mišljenju.

Na kraju, Venecijanska komisija podstiče vlasti da olakšaju pristup teorijskom dijelu obuke mladim stručnjacima iz svih djelova zemlje i da usklade početno trajanje obuke i program sa evropskim standardima.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.