”Uobičajena praksa je da se mišljenje Venecijanske komisije traži prije izglasavanja zakona”
Dragan Bojović

Bojović odgovorio Đukanoviću

”Uobičajena praksa je da se mišljenje Venecijanske komisije traži prije izglasavanja zakona”

Komentarišući potez predsjednika Mila Đukanovića koji je tražio mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o predsjedniku, potpredsjednik DNP-a Dragan Bojović, kazao je da se mišljenje VK ne traži poslije, već prije izglasavanja akta. On je poručio Đukanoviću da je većina od četrdeset jednog poslanika u Skupštini Crne Gore stabilna, i da će ponovo izglasati izmijenjeni Zakon o predsjedniku koji je, kako je naveo, sasvim u skladu sa Ustavom.

“Uobičajena praksa je da se mišljenje Venecijanske komisije traži ne poslije izglasavanja određenog pravnog akta, već prije toga, kada je akt još uvijek u proceduri, i kada savjetodavno mišljenje ovog stručnog tijela može eventualno da pomogne da se prvobitni zakonski tekst dodatno koriguje i poboljša. Gdje je bio gospodin Đukanović sve ovo vrijeme od 17. oktobra, kada je izmijenjeni i dopunjeni Zakon o predsjedniku predat u skupštinsku proceduru? Neće biti da je baš čitav taj period boravio u Egiptu, krijući se i bježeći od protesta, koje je sam neformalno organizovao”, naveo je Bojović.

Istakao je da nema ništa protivustavno u izmijenjenom Zakonu o predsjedniku, već je samo normativno razrađena jedna ustavna predsjednička obaveza, koju, kako navodi, aktuelni predsjednik nije ispunio, kao što je kroz Zakon o pomilovanju razrađena druga ustavna predsjednička nadležnost, ili kao što će kroz Zakon o Skupštini i Zakon o Vladi biti razrađene ustavne obaveze ovih institucija.

“Svrha zakonâ jeste, između ostalog, da bliže odrede i propišu pravne norme koje u Ustavu, kao krovnom pravnom aktu, i ne mogu biti propisane osim generalno. Naravno da ovo Đukanović zna, ali isto tako zna da je njegov predsjednički mandat pri kraju, da mu sve pozicije izmiču, pa, u skladu sa devizom „Država to sam ja“, pokušava nekako da sve ostale institucije derogira i uvede u vanredno stanje”, navodi se u saopštenju.

Kako je rekao Bojović, DF poručuje Milu Đukanoviću da je većina od četrdeset jednog poslanika i poslanice u Skupštini Crne Gore stabilna, i da će ponovo izglasati izmijenjeni Zakon o predsjedniku koji je sasvim u skladu sa Ustavom.

”Takođe, pozivamo njegovu partiju da na sjednici 22. novembra izglasamo sudije Ustavnog suda, kao jedinu mjerodavnu instancu pred kojom se može zatražiti mišljenje da li je Zakon o predsjedniku u skladu sa Ustavom, kao što ćemo i mi od istog suda zatražiti ocjenu da li je Đukanović prekršio Ustav odbijajući da predloži gospodina Miodraga Lekića za mandatara, blokirajući time izbor Vlade, i uvodeći državu u neregularno stanje”, naveo je on.

On je naveo da je izvjesno da Đukanović nakon predjesničkih izbora neće biti predsjednik države.

“Već neće više moći da postane ni predsjednik mjesne zajednice, uz sve uvažavanje čestitim predsjednicima mjesnih zajednica. U tome mu zasigurno ne mogu pomoći nikakve međunarodne instance, pa čak ni da se Bilčiku i Piculi pridruže takva lobistička imena kao što su ”nepristrasni“ Jelko Kacin ili ”umjereni“ Nenad Čanak”, zaključio je Bojović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.