Monstat: Danas predstavljanje preliminarnih rezultata popisa
Ilustracija

Monstat: Danas predstavljanje preliminarnih rezultata popisa

Uprava za statistiku – Monstat predstaviće danas preliminarne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori.

Popis je održan od 3. do 28. decembra, nakon što je njegov početak više puta prolongiran zbog zahtjeva opozicije i vijeća manje brojnih naroda da se prethodno ispune određeni uslovi za njegovo sprovođenje.

Početak popisa bio je najavljen za 1. novembar, ali ga je 44. Vlada na prvoj sjednici nakon njenog konstituiranja odgodila za 1. decembar, zbog prijetnji opozicije da će ga bojkotovati, jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Vlada i predstavnici opozicije i vijeća manje brojnih naroda su nakon toga potpisali Sporazum o popisu, kojim, između ostalog, predviđeno proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru i zabrana partijama da sprovode kampanju vezanu za popis.

Krajem novembra je Vlada odlučila da početak popisa stanovništva bude odložen za 3. decembar, što je bio zahtjev najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS).

Popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odgođen zbog pandemije korona virusa.

Prethodni popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori održan je 2011. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.