Preliminarni rezultati popisa: U Crnoj Gori 633.158 stanovnika
Foto: RTCG

Podaci o vjeri, naciji i jeziku još nisu uneseni i obrađeni

Preliminarni rezultati popisa: U Crnoj Gori 633.158 stanovnika

U Crnoj Gori je u 2023. bilo 633.158 stanovnika, domaćinstava je 217.441 dok je stanova 396.873, kazao je direktor Uprave za statistiku Monstat Miroslav Pejović.

On je to saopštio na konferenciji Monstata, povodom objave preliminarnih podataka o Popisu stanovništva, domaćinstva i stanova.

Pejović je naglasio da su ovi podaci podložni reviziji te da i dalje nisu konačni.

"Popis je uspješno realizovan, a naš dalji rad nastavljao profesionalno i u skladu sa zakonom", rekao je Pejović.

On je kazao da sada slijede unos, obrada i unos podataka.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković navela je da je broj stanovnika porastao oko dva odsto dok stanovi bilježe rast od 26 odsto, u odnosu na popis iz 2011.

Najviše stanovnika kako je kazala, je u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju, tako da u četiri najnaseljenije opštine živi 54 odsto stanovnika Crne Gore.

Najveći porast broja stanovnika ima Podgorica, dodala je Remiković.

Prosječan broj članova domaćinstva u Crnoj Gori je 2,9.

Najveći rast broja stanova sa druge strane, bilježe Tivat, Ulcinj i Budva.

Osim toga, u Crnoj Gori prema popisu, postoji 1.400 naselja dok je onih sa manje od deset stanovnika 277.

4

Foto: Monstat

Podaci o vjeri, naciji i jeziku još nisu uneseni i obrađeni

Upitan zašto nisu objavljeni podaci o vjeri, jeziku i naciji, Pejović je naveo da su objavljene zbirne vrijednosti te da će cjelokupni proces trajati nekoliko mjeseci, nakon čega će biti objavljeni.

Naveo je da podaci još nisu uneseni i obrađeni.

Pejović je naveo da je softver označen kao tajna jer ne žele da dođu u situaciju hakerskih napada.

Remiković je pojasnila da najveći pad broja stanovnika imaju Plužine, nakon njih Šavnik, Andrijevica i Mojkovac.

Dio popisivača koji nije primio honorare zbog toga što dio opština nije dostavio podatke

Pejović je pojasnio da dio popisivača koji nije primio honorare zbog toga što dio opština nije dostavio podatke.

Pojasnio je da je situaciju komplikovao i kraj godine i budžeti popisnih komisija, koji su većinom postali operativni nakon sredine januara.

Osim toga, uputio je apel svim opštinama koje još nisu dostavile neophodne podatke, pri čemu je naveo da je problem značajan u Podgorici.

Kada je u pitanju broj stranaca, Pejović je pojasnio da su podaci i dalje "sirovi" i da će se prave informacije objaviti nakon obrade.

Ističe da iz istog razloga, nije poznato da li je broj stanovnika u Crnoj Gori porastao.

Upitan o zloupotrebama, naveo je da nije bilo novijih dešavanja tog tipa. Naveo je da su materijali o prethodnim slučajevima proslijeđeni nadležnim službama.

Početak popisa više puta prolongiran

Popis je održan od 3. do 28. decembra, nakon što je njegov početak više puta prolongiran zbog zahtjeva opozicije i vijeća manje brojnih naroda da se prethodno ispune određeni uslovi za njegovo sprovođenje.

Početak popisa bio je najavljen za 1. novembar, ali ga je 44. Vlada na prvoj sjednici nakon njenog konstituiranja odgodila za 1. decembar, zbog prijetnji opozicije da će ga bojkotovati, jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Vlada i predstavnici opozicije i vijeća manje brojnih naroda su nakon toga potpisali Sporazum o popisu, kojim, između ostalog, predviđeno proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru i zabrana partijama da sprovode kampanju vezanu za popis.

Krajem novembra je Vlada odlučila da početak popisa stanovništva bude odložen za 3. decembar, što je bio zahtjev najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS).

Popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa.

Prethodni popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori održan je 2011. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.