Europol: Zaplijenjeno 260.000 litara maslinovog ulja, razređivali ga sa nejestivim uljem
Foto: Europol

Europol: Zaplijenjeno 260.000 litara maslinovog ulja, razređivali ga sa nejestivim uljem

Prodavanje lažnog maslinovog ulja, upozorava Evropol, postalo je uobičajeno u zemljama koje ga proizvode, kao što su Španija i Italija. Utvrđeno je da pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koje se bave prevarama s hranom koriste tzv. "lampante ulje", lošiju varijantu maslinovog ulja, kako bi razredili svoj proizvod.

U pitanju je maslinovo ulje koje se ne može konzumirati. I to 260.000 litara zaplenjeno je u akciji OPSON koja je ciljala kriminalne grupe koje se bave preprodajom krivotvorene ili pokvarene hrane.

U zajedničkoj akciji italijanske i španske policije uhapšeno je 11 osoba, a Evropol upozorava da se 260.000 zaplenjenih litara lažnog maslinovog ulja reklamiralo i prodavalo kao pravo, odnosno kao "ekstra djevičansko maslinovo ulje", piše Večernji list.

U racijama koje su sprovedene u Italiji i Španiji zaplijenjena su četiri automobila, 91.000 eura i razna dokumentacija. Italijanski istražitelji su na Siciliji i u Toskani pretražili tri fabrike maslinovog ulja, za koje su sumnjali da proizvode lažno maslinovo ulje. Od vlasnika su tražili spisak klijenata i dokumentaciju, a izuzeti su i uzorci maslinovog ulja te je jedna od tih kompanija kažnjena jer nije na ispravan način označavala svoje proizvode. Osim toga, Europol je u Španiju poslao svoju mobilnu kancelariju kako bi se ubrzalo poređenje uzetih uzoraka maslinovog ulja, prenosi N1.

Za lampante maslinovo ulje karakteristična je povišena kiselost, nepoželjni ukus i izrazito neprijatan miris, zbog čega nije pogodno za konzumaciju. Europol pojašnjava i da pojam "lampante" potiče iz njegove istorijske upotrebe kada se upotrebljavalo kao gorivo u uljanim svjetiljkama. Pojava lažnog maslinovog ulja je, po Evropolu, splet različitih okolnosti, poput inflacije, smanjene proizvodnje maslinovog ulja, sve veće potražnje…

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.