Europol: Očekuje se porast krijumčarenja kokaina
Foto: Arhiva

Europol: Očekuje se porast krijumčarenja kokaina

Evropska policijska agencija Europol očekuje da će obim šverca kokaina u Evropu nastaviti da raste u naredne dvije godine zbog sve veće proizvodnje droge u Južnoj Americi, rekla je šefica agencije Catherine De Bolle, prenosi Večer.slo.

"Ne možemo to potpuno zaustaviti jer je potražnja prevelika", objasnila je Catherine De Bolle . 

Ona je ocijenila da je Kabinet sa sjedištem u Hagu ipak sve uspješniji u borbi protiv međunarodne trgovine drogom, nakon što je prošle godine zaplijenio više od 300 tona kokaina.

Većina kokaina se krijumčari iz Južne Amerike u Evropu morskim putem. U EU uglavnom ulazi preko luka Antverpen u Belgiji i Roterdam u Holandiji. 

U Roterdamu su, na primjer, u avgustu, u kontejneru sa bananama, carinici zaplijenili najveću količinu ikad, oko 8.000 kilograma kokaina, vrijednu oko 600 miliona eura.

Međutim, Europol pretpostavlja da su zaplijenjene količine samo djelić cjelokupnog krijumčarenog kokaina, koji, prema procjenama Kabineta, predstavlja tek oko dva posto dobiti za narko-bande. 

Ipak, prema De Bollinim riječima, bande osjećaju gubitak i pokušavaju povratiti zaplijenjenu drogu. Pošiljke su čak opremljene i uređajima za praćenje u tu svrhu.

Uspjesi agencija za provođenje zakona bili su mogući i zahvaljujući otkrivanju digitalnih komunikacijskih kanala narko-bandi. 

"Ovo nam je omogućilo da sjedimo za stolom sa kriminalcima koji su se osjećali potpuno sigurnima", rekao je De Bolle.

Prema Europolu, prošle godine je poraslo i nasilje u vezi sa trgovinom drogom. 

"Moguće je toliko zaraditi, a konkurencija je velika", objasnio je čelnik Evropola, napominjući da prije deset godina to nije bio slučaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.