Lekić razriješen: Odbor direktora se obratio i vladici SPC Atanasiju

Lekić razriješen: Odbor direktora se obratio i vladici SPC Atanasiju

Odbor direktora Rudnika uglja Pljevlja razriješio je izvršnog direktora Milana Lekića i za vršioca dužnosti direktora naimenovao Alena Petra Štulića.

To se navodi u saopštenju Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja gdje se ističe da je odluka o smjeni donijeta jednoglasno nakon što je inspekcija rada utvrdila da je Lekić nezakonito naimenovan na funkciju izvršnog direktora Rudnika uglja.

Štulić, koji je zaposlen u Rudniku uglja, funkciju vršioca dužnosti obavljaće do izbora izvršnog direktora a najduže 60 dana.

“Odbor direktora je postupio isključivo po zakonu i prethodne peticije, molbe, pritisci i zloupotrebe institucija nisu mogle imati apsolutno nikakvu ulogu u donošenju odluke niti su bilo koji pojedinac, grupa ili institucija mogl uticati na zakonitost rada ovog organa. Nakon što je inspekcija rada utvrdila da je Milan Lekić nezakonito imenovan na funkciju Izvršnog direktora Rudnika uglja i naredila Odboru direktora da otkloni nepravilnosti i nezakonitosti, na ovom organu je isključivi posao postupanja po zakonu. U suprotnom, Odbor bi ušao u zonu krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i doveo u pitanje funkcionisanje kompanije, oglušujući se o naredbu nadležnog organa i održavajući u pravnom sistemu nezakonitu odluku i nezakoniti ugovor, a shodno tome i nezakonitog zastupnika kompanije”, navodi se u saopštenju Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja.

Napominju da je Odbor direktora jednoglasno donio odluku o razriješenju Lekića sa funkcije i da odluka stupa na snagu danom donošenja.

“Javnosti radi ističemo da se Izvršni direktor Rudnika uglja ne može birati peticijama, skupovima, pritiscima, molbama, obredima, već isključivo u skladu sa zakonima države Crne Gore. Za vršioca dužnosti do izbora izvršnog direktora a najduže 60 dana imenovan je Alen Petra Štulić dipl.ing.rudarstva, zaposlen u ovoj kompeniji. Odbor direktora će u zakonskom roku pokrenuti postupak javnog konkursa za izbor izvršnog direktora kompanije. Na javnom konkursu moćiće da se prijavi svaki građanin koji ispunjava uslove da bude izvršni direktor pune četiri (četiri) godine, na koji period se bira u skladu za Zakonom o privrednim društvima”, navodi se u saopštenju.

Odbor direktora, kako ukazuju u saopštenju, “dobronamjerno savjetuje rudare da uprkos pokušajima stvaranja tenzija u cilju očuvanja pojedinca suprotno zakonima ove države, radite svoj posao savjesno i predano u interesu kompanije”.

“I da nikako ne posežete za bilo kakvim zabranjenim djelovanjima čime bi izložili sebe radno-pravnoj ili drugoj sankciji, niti da radno vrijeme koristite za političko djelovanje u interesu pojedinaca”.

U saopštenju Odbor direktora se obraća i vladici Mileševske eparhije Atanasiju kojem poručuje da oni beskrajno cijene vjerske organizacije i vjerske velikodostojnike, te da su to “pokazali nesebičnom podrškom u ktitorskim poduhvatima na teritoriji Eparhije”.

“Odbor direktora Rudnika odobrio je svojim odlukama više od 150.000 eura za prethodne tri godine, a tako će biti i ubuduće. Cijenimo i uvažavamo vašu zabrinutost kao duhovnog pastira pravoslavnog naroda u Pljevljima, ali smo Vas dužni obavijestiti da ovaj organ postupa isključivo po zakonu i da ne smijemo na bilo koji način ugroziti funkcionisanje najznačajnije Crnogorske kompanije, bilo kojim nezakonitim postupanjem. Znamo, Vaše Preosveštenstvo, da ni Vi, kao ni sveštenstvo i monaštvo ne bi željeli da bilo koji vjernik postupa suprotno zakonima i da čini krivična djela. Vjerujemo da su za Vas svi vjernici jednaki, bez obzira na političku i drugu pripadnost, pa shodno tim postulatima i zakonima države u kojoj radimo tako i postupamo i tako ćemo i postupati. Ni naša, ni bilo čija funkcija nije vječna. Mi smo prolazni, ali smo dužni da dok smo angažovani radimo zakonito, predano i savjesno”, piše u obraćanju Atanasiju.

U obraćanju građanima Pljevalja, Odbor direktora navodi da je od funkcija “mnogo važnije očuvanje Rudnika uglja, razvoja kompanije kao stuba energetskog sistema države”.

“I budite sigurni da će Odbor direktora koji upravlja kompanijom donijeti najbolje odluke u intersu države Crne Gore, Pljevalja, energetskog sistema i Rudnika uglja”, piše u obraćanju Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.