Rakočević: DPS protiv Lekića podnio krivičnu prijavu zbog urušavanja rudarskog sektora Crne Gore
Nikola Rakočević, Foto: DPS

Rakočević: DPS protiv Lekića podnio krivičnu prijavu zbog urušavanja rudarskog sektora Crne Gore

Na osnovu člana 255 Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, SDT-u podnijeli smo krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora “Rudnika uglja AD Pljevlja” Milana Lekića, i pritom naveli samo dva karakteristična slučaja od mnoštva, za koja vjerujemo da postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo, saopštio je danas ispred Demokratske partije socijalista poslanik i član Predsjedništva DPS-a Nikola Rakočević.

Rakočević navodi da u krivičnoj prijavi stoji da je: “Dana 16. maja 2022. godine, u Pljevljima, svjestan svog djela čije izvršenje je htio iako je znao da je njegovo djelo zabranjeno, protivpravnim iskorišćavanjem i prekoračenjem granica službenog položaja, kao odgovorno lice – izvršni direktor “Rudnika uglja AD Pljevlja” Milan Lekić, postupajući suprotno odredbama Zakona o privrednim društvima zaključio ugovor za nabavku roba – damper, proizvođača “Belaz“ za potrebe “Rudnika uglja AD Pljevlja”, sa “BPS“ d.o.o. Ugljevik iz Ugljevika, Bosna i Hercegovina na iznos od 3.459.800,00 eura (bez PDV) iako je znao da to nije realna cijena dampera pri činjenici da su samo godinu dana ranije isti kupljeni za iznos od 2.556.493,00 eura na koji način je“BPS“ d.o.o. iz Ugljevika pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od skoro milion eura, i istovremeno “Rudniku uglja AD Pljevlja” pričinio štetu u istom iznosu”.

Navodi da je takođe, predmet krivične prijave i ugovor štetan po interese “Rudnika uglja AD Pljevlja”, koji je Lekić sklopio sa “Elektroprivredom Srbije”.

U prijavi se navodi: “Dana 20. maja 2022. godine, u Pljevljima, svjestan svog djela čije izvršenje je htio iako je znao da je njegovo djelo zabranjeno, protivpravnim iskorišćavanjem i prekoračenjem granica službenog položaja, kao odgovorno lice – Lekić, zaključio ugovor o kupoprodaji dobara mrko lignitnog uglja sa Javnim preduzećem „Elektroprivreda Srbije“ Beograd, za cijenu uglja 28,80 eura (bez PDV) iako je znao da to nije realna cijena uglja na koji način je Javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ Beograd pribavio protivpravnu imovinsku korist u razlici ugovorene i stvarne cijene uglja, a “Rudniku uglja AD Pljevlja” pričinio štetu u istom iznosu.”

“Sve navedeno nepobitno ukazuje da je gospodin Milan Lekić izvršio i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 u vezi člana 49 Krivičnog zakonika Crne Gore. Stoga očekujemo od SDT, da postupi po ovoj prijavi, i da se na taj način zaštiti interes države Crne Gore, od onih koji pokušavaju da ugroze njenu suverenost na svaki način pa i tako što sistemski uništavaju njene resurse, pokušavajući od nje da naprave ekonomski zavisnu državu, iscrpljenih resursa i ugrožene energetske stabilnosti“, poručio je Rakočević.

Na ovaj način Lekić kako pojašnjava Rakočević urušava rudarsko energetski sistem koji je građen godinama i na koji je u velikom obimu oslonjen razvoj Pljevalja ali i energetska stabilnost Crne Gore.

Jasno je dodaje Rakočević zašto nadležni ćute na ovakvo ponašanje funkcionera DF, i zašto smijenjeni premijer pokušava da relativizuje skandalozne podatke o poslovanju elektro–energetskog sektora. 

“ Politički procesi kojima svjedočimo i zavistan odnos Abazovića od DF, daju objašnjenje ovakvog njegovog odnosa prema problemima u ovom sektoru. DPS neće da ćuti i mirno gleda pokušaj da se ovaj elektro–energetski sistem uništi, da se jedno javno preduzeće uruši pod teretom partijske eksploatacije, zapošljavanja rođaka, stranačkih funkcionera…  Takođe, nećemo ćutati na pokušaj da se resursi ove države poklanjaju drugoj državi, da ih naši građani plaćaju po nekoliko puta većoj cijeni od giganta kakav je EPS, samo zato što je to partijski interes rukovodstva Rudnika uglja i što se na taj način namiruju neki drugi dugovi“, zaključio je Rakočević.     

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.