Čarapić: Nova vlada iznijeće izbornu reformu
Vasilije Čarapić, Foto: Pokret Evropa sad

Čarapić: Nova vlada iznijeće izbornu reformu

Na lokalnom nivou politička nestabilnost, a na državnom bi, kaže vladajuća većina, nova vlada trebalo da donese stabilnost. Vjeruju da će lakše usvajati zakone i reforme koje su bitne za napredak Crne Gore. Iz opozicije, međutim, i danas kritike na račun broja ministara i glomaznosti izvršne vlasti.

Komentarišući to što je Crna Gora dobila vladu s više od 30 članova iz različitih partija, iz vladajućeg PES-a poručuju da više partija znači i veću mogućnost za usvajanje važnih reformi.

“Vi ste vidjeli u prethodnom periodu da vlade koje su imale nestabilnu odnosno malu podršku nisu imale kapacitet da usvajaju reforme iz oblasti pravosuđa i da smo zbog toga imali blokadu pravosuđa, neizbor VDT-a, Sudskog savjeta i slično. Mi sada taj rizik nemamo”, ističe poslanik PES-a Vasilije Čarapić.

Osim toga, izborom nove vlade, poručuje Čarapić, otvara se mogućnost i da se konačno usvoji dugo najavljivana izborna reforma.

“Mi sada ne moramo više da brinemo da li će nam neko blokirati rad odbora ili da se prilagođavamo nekim dnevno-političkim situacijama. Sa ovom dvotrećinskom većinom sigurno možemo da sprovedemo izbornu reform, a to je nešto od čega zavisi naš ulazak u EU”, smatra Čarapić.

Da će put ka Evropskoj uniji nakon izbora nove vlade biti usporen, smatraju u opoziciji.

“Razgrađivaće se građansko društvo i evropska perspektiva. E to pokušavaju da stave u agendu i prioritete i već su to najavili izmjenom Ustava, promjenom Zakona o državljanstvu, simbola, to je ono što je u fokusu prioriteta šefova parlamentarne većine”, kaže poslanik Nikola Rakočević.

On ističe i da je glomaznost vlade odraz neodgovornosti prema građanima.

“Najvažnije je podmiriti lične interese i lične ambicije da se bude u fotelji, da se ima vozilo, sekretarice, saradnici, ne mareći za funkcionalnost ukupnog aparata”, ocjenjuje Rakočević.

Da je veliki broj ministara odraz crnogorskog mentaliteta, poručuje i analitičar Stefan Đukić. Ističe, međutim, da veća vlada ne mora da znači manju efikasnost.

“Mi smo imali vlade koje su se ljuljale, jer nekome nije bio po mjeri direktor škole u nekoj opštini. Sad niko nema taj kapacitet. Toliko je velika vlada da niko u njoj ne bi mogao da ima veliki ucjenjivački kapacitet i ako ucjenjuju jedni onda bi tu bili drugi ili treći da uskoče”, smatra Đukić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.