U najbogatijoj evropskoj državi javni prevoz besplatan, svi zadovoljni
Ilustracija

U najbogatijoj evropskoj državi javni prevoz besplatan, svi zadovoljni

Ko živi u maloj evropskoj državi Luksemburgu već tri godine ima besplatan javni prevoz, piše euronews. Nije iznenađujuće da na treću godišnjicu naizgled vrlo skupe javne inicijative gotovo svi koji koriste tramvaje, autobuse i vozove u maloj državi EU kažu da su zadovoljni.

“Budući da je besplatan, lakše je brzo donijeti odluku, birati između javnog ili ličnog prevoza. To znači da je vrlo pozitivan za okolinu i praktičan,” rekao je muškarac čekajući tramvaj u gradu Luksemburgu.

Besplatan prevoz ima svoju cijenu

Biti bogat i imati mali broj stanovnika, naravno, pomaže. Ima samo oko 640.000 građana i svaki od njih, u smislu BDP-a po stanovniku, vrijedi oko 99.900 eura godišnje prema najnovijim podacima Svjetske banke iz 2021. Uporedite to s prosjekom svakog građanina u susjednoj Francuskoj sa samo 35.200 eura godišnje.

Kao što ste možda pogodili, besplatan prevoz ima svoju cijenu – u konačnici ga finansira novac poreskih obveznika. No, to ga čini pravednijim, objašnjava ministar mobilnosti i javnih radova.

“U tome je veća pravednost jer oni koji plaćaju mali porez ne plaćaju ništa ili vrlo malo u ovom sistemu, stvarno je besplatno. A oni koji plaćaju veći porez, očito, imaju cijenu koja je možda malo viša”, rekao je François Bausch.

Luksemburg ga takođe promoviše kao način borbe protiv zagađenja i klimatskih promjena navodeći ljude da iz vozila pređu u vozove i autobuse.

“Manje je kontrolora, manje je gnjavaže”

Ali za sada su automobili još uvijek najbolji, iako neki Luksemburžani već smatraju besplatnim prevozom pravom, a ne velikodušnim darom vlade.

“To omogućuje svim stanovnicima pograničnih područja, posebno onima iz Belgije, Njemačke i Francuske, jednostavno putovanje. A uz to je i dobar oblik slobode. Ovoga nema u Francuskoj. Manje je kontrolora, manje je gnjavaže”, rekla je još jedna Luksemburžanka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.