“Intezivirati ekonomsku saradnju dvije države“

Milatović - Betel: Snažna podrška Luksemburga evropskom putu Crne Gore

U nastavku posjete Luksemburgu predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se sa predsjednikom Vlade te zemlje Gzavijeom Betelom, upriličen je sastanak delegacija dvije države a zatim i svečani ručak u čast Predsjednika i prve dame Milene Milatović.

Visoki zvaničnici su ocijenili da dobri i prijateljski odnosi dvije države treba da se dodatno unaprijede jačanjem političke podrške Luksemburga ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

“U tom kontekstu vjerujem da Crna Gora, kao zemlja kandidat koja je najdalje odmakla u pregovorima, može biti uspješna priča proširenja i pozitivan signal zemljama regiona da je proces integracija i dalje živ, vjerujem u snažnu podršku Luksemburga u tom pravcu”, kazao je predsjednik Milatović.

On je zahvalio premijeru Betelu na doprinosu Luksemburga u okviru Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore koji je uspostavljen upravo sa namjerom ubrzanja EU integracija zemlje.

Predsjednik Milatović je kazao da dvije zemlje jačaju saradnju i kroz savezništvo u okviru NATO saveza i istakao da Crna Gora ostaje kredibilan partner i odgovoran saveznik.

Takođe, tema razgovora bila je i snaženje ekonomske saradnje kroz veće prisustvo luksemburških investicija u našoj zemlji u oblastima energetike, turizma i bankarstva. Predsjednik Milatović je pozdravio prisustvo luksemburške IT kompanije Artec3D u Crnoj Gori i kazao da očekuje da će u narednom periodu naša zemlja privući još uspješnih firmi iz Luksemburga.

MilatoviBetel2

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

On je podsjetio da je prije dvije godine, posredstvom aviokompanije Luxair, uspostavljena direktna avio- linija na relaciji Luksemburg- Podgorica i Luksemburg-Tivat, čime se otvorio prostor za dolazak turista iz zemalja Beneluksa.

Sagovornici su razgovarali i na temu crnogorske iseljeničke zajednice u Luksemburgu koja je, ocijenjeno je, dobro integrisana i predstavlja važan most zbližavanja i učvršćivanja veza između dvije države. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.