Kfor: Kosovskim snagama potrebna naša saglasnost za ulazak na sjever Kosova
Ilustracija

Kfor: Kosovskim snagama potrebna naša saglasnost za ulazak na sjever Kosova

Povodom izvještaja da su srpski ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović prije nekoliko dana posjetili jedinice VS raspoređene u Raški, na oko dva kilometra od administrativne linije sa Kosovom, KFOR je saopštio da je "korisno podsjetiti da Vojsci Srbije ne treba dozvola KFOR da se kreće i obučava na teritoriji Srbije".

„Prema postojećim sporazumima, Vojska Srbije je dužna da obavijesti KFOR samo u slučaju ako planira da priđe administrativnoj liniji na bliže od hiljadu metara“, podsjetili su u saopštenju.

Takođe su podsjetili da je kosovskim bezbjednosnim snagama, sa druge strane, potrebna saglasnost komandanta KFOR za ulazak na sjever Kosova.

„Pozivamo sve strane da se pridržavaju postojećih sporazuma i apelujemo da nastave sa tim. KFOR ima kapaciteta i ljudstva da obezbijedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, prema odredbama Rezolucije UN 1244 iz 1999. godine. Nastavićemo da pratimo situaciju na terenu i aktivnosti duž administrativne linije, istovremeno podržavajući dijalog kako bismo došli do dogovora koji bi smanjio tenzije na sjeveru Kosova“, zaključeno je u saopštenju KFOR.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.