Europrajd šetnje će ipak biti u Beogradu, prvi incidenti, privođenja...
Foto: N1

Europrajd šetnje će ipak biti u Beogradu, prvi incidenti, privođenja...

Portal Nova.rs objavio je da je nakon diplomatskih napora u pregovorima Evropske unije i kabineta predsjednice vlade Srbije Ane Brnabić, postignut dogovor po kome će Europrajd šetnja biti dozvoljena.

"Kompromisno rješenje po kome će Europrajd biti omogućen nastalo je nakon napora Evropske komesarke za ravnopravnost Helene Dali, u ličnom angažovanju prilikom pregovora sa predsjednicom vlade",  saznaje Nova.rs.

Helena Dali je trenutno u Beogradu, kao i brojni zvaničnici iz Evropske unije, koji su zajedno došli da podrže ovogodišnji EuroPrajd i ostvarivanje prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji.

Ana Brnabić danas je održala hitan sastanak sa evropskim zvaničnicima, a kako je objavio portal,  diplomate su bile iznenađene što u pozivu nije navedeno povodom čega se ovaj prijem organizuje.

Nova.rs objavila je ocjenu kako kažu "iskusnog diplomate jedne zapadne zemlje" da to nije uobičajeno i da je očigledno riječ o tihoj podršci ovogodišnjem Europrajdu, koji je već više puta izražavala predsjednica vlade Ana Brnabić, ali i značajan dio njenih ministara, učešćem u nekoliko programa tokom Europrajd nedelje.

N1 izvještava da su već oko podneva počeli prvi incidenti sa protivnicima prajda.

Dvojica učesnika skupa protiv prajda privedena su u blizini Crkve Svetog Marka, nakon što su flašama gađali automobile, psovali okupljne novinarske ekipe i ušli u raspravu sa policijskim službenicima.

Raščinjeni monah Antonije pogodio je flašom u stomak snimatelja N1. Protivnici Prajda nasrnuli na policiju, raščinjeni monah je priveden, piše N1.

Jake snage policije blokirale su kod Glavne pošte u Takovskoj ulici tridesetak građana.

Predstavnici amabasada i evropska komesarka za ravnopravnost će šetati na današnjem Prajdu, a odluka je donijeta nakon što su predstavnici međunarodne zajednice dobili bezbjednosne garancije od Vlade, potvrđeno je za N1.

Prepreke i problemi sa kojima se suočio Evroprajd biće dio narednog izvještaja o Srbiji, kaže za N1 izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Protestna šetnja biće od 17.30 sati organizovana na trasi od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, gdje će kasnije tokom večeri biti održan koncert, najavili su iz Prajda.

Upravni sud jutros je objavio odluku kojom se odbija tužba zbog zabrane šetnje.

MUP je prije nekoliko dana saopštio da su zabranjene obje šetnje – i ona za Prajd, kao i šetnja koja je trebalo da bude svojevrsni „kontraprajd“ – porodična šetnja u organizaciji „antiglobalista“.

Aktivisti kažu da se MUP nije zvanično oglasio o novoj ruti šetnje i da je zbog toga – ona legalna.

U centru grada održana je i promocija novih oficira Vojske Srbije i kao i „Red Bull F1 Showroom“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.