Plenković: Milanović proruskim stavovima šteti Hrvatskoj i Hrvatima u BiH
Andrej Plenković

Plenković: Milanović proruskim stavovima šteti Hrvatskoj i Hrvatima u BiH

Premijer Hrvatske Andrej Plenković optužio je predsjednika te države Zorana Milanovića da zagovaranjem blokade pristupa Švedske i Finske NATO-u dok se ne promijeni izborni zakon u BiH zastupa proruske stavove i da čini štetu Hrvatskoj na međunarodnom planu i Hrvatima u BiH.

"On već mjesecima zastupa proruske stavove u hrvatskom javnom prostoru, to je više nego jasno i to je nekoliko puta kazao, dok Švedska i Finska još uopšte nijesu ni došle u situaciju da govore o tome da imaju ambiciju, vjerovatno iz straha za vlastitu bezbjednost, da žele doći pod taj kišobran članka 5. kolektivne bezbjednosti", rekao je Plenković.

Kako prenosi Hina, on je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao da osim predsjednika Milanovića, nije primijetio nikoga u NATO-u i EU-u da je protiv članstva Švedske i Finske i širenja Saveza.

"Takav stav protiv proširenja NATO-a je proruski stav i on to jedini izgovara. S tim stavom može biti zadovoljan samo onaj koji zastupa proruske stavove, a da o kritikama i ocjenama Ukrajine ni da ne govorim", rekao je Plenković, ocijenivši da je to štetno u spoljnopolitičkom smislu.

Govoreći o stanju u BiH i položaju Hrvata, rekao je da je njegova vlada zabrinutija i nezadovoljnija nego Milanović.

"Izborni sistem je loš, govorimo to godinama, status kvo je loš ne samo za Hrvate već i za cijelu BiH i vlada smatra da se taj izborni zakon mora promijeniti", rekao je Plenković i dodao da vlada na tome "konzistentno radi, razgovara s Bošnjacima, Hrvatima i partnerima u međunarodnoj zajednici na argumentovani način".

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.