Ustavni sud Hrvatske ispituje ustavnost Milanovićeve kandidature
Zoran Milanović

Ustavni sud Hrvatske ispituje ustavnost Milanovićeve kandidature

Ustavni sud Hrvatske saopštio je da će ispitati kandidaturu predsjednika države Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima 17. aprila, iz koje je jasno da on želi da bude premijer naredne vlade.

Milanovićeva najava kandidature, ubrzo poslije raspisivanja izbora, izazvala je u petak iznenađenje i raspravu u zemlji. Neki smatraju da bi predsjednik trebalo da podnese ostavku prije nego što se kandiduje na tim izborima.

Nešto manje od godinu prije kraja predsjedničkog mandata, Milanović je rekao da će biti nosilac liste Socijaldemokratske partije (SDP) u Zagrebu.

Milanović (57), koji je već bio premijer od 2011. do 2016. godine, formalno je napustio SDP početkom 2020. godine, prije nego što je postao predsjednik.

Šef hrvatske države ima ograničena ovlašćenja, ali je vrhovni komandant vojske.

Šef SDP Peđa Grbin rekao je danas da ne vidi „formalnu ili pravnu prepreku“ da Milanović ostane na mjestu predsjednika, ali je pozvao Ustavni sud da se izjasni, naglasivši da će ta odluka biti poštovana kakva god da bude.

Sud je saopštio da će se u ponedjeljak sastati i razmotriti ustavnost i zakonitost izbora povodom kandidature predsjednika Republike Zorana Milanovića na izborima za parlament“.

Premijer Andrej Plenković, koji je na toj funkciji od oktobra 2016. godine i namjerava da osvoji treći mandat, kritikovao je odluku predsjednika da u izbornu kampanju krene bez prethodne ostavke.

Plenković je lider konzervativne Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i u neprekidnom je verbalnom sukobu sa predsjednikom države Milanovićem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.