Ukrajina i BiH moraju istovremeno da dobiju status kandidata za članstvo EU
Željko Komšić

Komšić ocijenio

Ukrajina i BiH moraju istovremeno da dobiju status kandidata za članstvo EU

Ukrajina i Bosna i Hercegovina (BiH) moraju istovremeno dobiti status kandidata za članstvo Evropskoj uniji (EU), jer bi u protivnom to ohrabrilo proruske snage u BiH da nastave sa još većom destabilizacijom zemlje i blokadama, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Možda će nekome zvučati nategnuto, ali stepen proruske političke destrukcije u Bosni i Hercegovini jednak je onome u Ukrajini. U tom smislu se ne možemo tješiti time što ne pucaju po nama ako je već jasno da razaraju državu i dezavuišu sve što bi bilo od koristi i za državu i za sve njene građane. Zato BiH i Ukrajina u paketu moraju dobiti kandidatski status", rekao je Komšić u intervjuu za portal Autonomija.

Ocijenio je da BiH zbog agresije Rusije na Ukrajinu trpi velike ekonomske posljedice jer je došlo do naglog povećanja cijena roba i osnovnih životnih potrepština izazvanih tržišnim zemljotresom, ali da su značajnije političke posljedice, prenosi Beta.

"Iskreno govoreći, stvari se polako kristališu: veoma jasno su se pozicionirali proruski igrači okupljeni oko saveza Milorad Dodik – Dragan Čović. Njihove politike prema ruskoj agresiji na Ukrajinu ogoljene su do srži i to od njih samih. Potezima koje povlače, Dodik i Čović jasno su stali na stranu Rusije, što nije ni novost ili iznenađenje", rekao je Komšić.

Po stepenu razaranja, po formi zločina i po političkoj prirodi ruske agresije na Ukrajinu Komšić smatra da se može povući jasna paralela sa BiH, a da je jedina razlika u tome što je Ukrajina dobila kakvu-takvu pomoć u oružju, dok braniocima BiH ne samo da je ta pomoć izostala, nego je bila i zabranjena.

"Morali smo se boriti tri godine, otimati oružje od agresora – u jednom periodu čak i dvostrukog agresora – kao i protiv pete kolone Fikreta Abdića. Tek na kraju rata smo dobili malu pomoć u formi NATO intervencije. I u tom smislu, opstanak BiH kao države u periodu 1992–1995. spada u red svjetskih čuda", rekao je Komšić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.