Svako treće dijete u riziku od siromaštva
Ilustracija

Podaci Monstat-a

Svako treće dijete u riziku od siromaštva

Skoro svako treće dijete do 17 godina u Crnoj Gori tokom 2020. godine bilo je u riziku od siromaštva, a taj procenat je i u direktnoj povezanosti sa nivoom obrazovanja njihovih roditelja, pokazali su preliminarni podaci Ankete o dohotku i uslovima života za prošlu godinu koju je objavio Monstat.

Naime, prema rezultatima ankete, u 2020. godini bilo je 85,2 odsto djece u riziku od siromaštva čiji roditelji imaju obrazovanje osnovne škole i niže, pišu Dnevne. 

“Kako se povećava obrazovni nivo roditelja, tako se smanjuje procenat djece koja su u riziku od siromaštva, opadajući na 33,7 odsto kada su u pitanju djeca roditelja s obrazovanjem do nivoa srednjeg obrazovanja. Stopa dodatno opada na 7,2 odsto kada su u pitanju djeca roditelja sa stečenim višim i visokim nivoom obrazovanja”, navodi se u anketi, u kojoj je učestvovalo oko 5.200 domaćinstava.

Pol i siromaštvo

Posmatrano prema starosti, u 2020. godini osobe mlađe od 18 godina najviše su bile izložene riziku od siromaštva (32,6%), kao i oni starosti od 18 do 24 godine (25,2%). 

“Najnižu stopu rizika od siromaštva u prošloj godini imale su osobe starosti 65 i više godina (15,5%)”, pokazuju preliminarni rezultati Monstatove ankete.

Posmatrano po polu, gotovo da nema razlike, jer su u riziku od siromaštva i muškarci i žene.“U 2020. godini stopa rizika od siromaštva kod muškaraca iznosila je 23 odsto, a kod žena 22,2 odsto”, piše u anketi. 

Kad je riječ o populaciji starijoj od 18 godina, rezultati takođe pokazuju korelaciju između stepena obrazovanja i rizika od siromaštva, kojem su najviše izloženi oni građani sa nižim nivoom obrazovanja.

Zanimljivo je da su građani sa najnižim nivoom obrazovanja u šest puta većem riziku od siromaštva od onih s visokim obrazovanjem.

“Rizik od siromaštva u 2020. godini značajno opada sa povećanjem nivoa obrazovanja - sa 37,9 odsto za lica sa nezavršenom ili završenom osnovnom školom, preko 18 odsto  za lica sa srednjim nivoom obrazovanja, na 6,1 odsto za lica sa višim i visokim obrazovanjem”, pokazali su rezultati ankete.

Ruralno i gradsko područje

Stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu aktivnosti ukazuje da je skoro 43 odsto nezaposlenih lica izloženo riziku od siromaštva u 2020. godini. 

“Samozaposlena lica imaju veću stopu rizika od siromaštva od zaposlenih lica kod poslodavca (22,7 odsto prema 7 odsto). Kod penzionera, stopa rizika od siromaštva u 2020. godini iznosila je 12,2 odsto”, pokazuju podaci Monstata.

Očekivani su rezultati kad je u pitanju stopa rizika od siromaštva posmatrano po regionima naše zemlje.

Tako je u 2020. godini 44,5 odsto stanovnika Sjevernog regiona bilo izloženo riziku od siromaštva, dok su stanovnici Južnog regiona imali najmanji rizik siromaštva od 11,6 odsto.

“Riziku od siromaštva je bio izložen svaki treći stanovnik ruralnih područja (32,9%), dok je stopa rizika od siromaštva u gradskom području iznosila 16,9 odsto”, navodi se u anketi.

Ko može priuštiti veš mašinu, automobil, TV u boji...

Monstatova anketa obuhvatila je i stopu materijalne deprivacije, koji su pokazatelj materijalnih uslova koji utiču na kvalitet života, a koji se odnose na nemogućnost domaćinstva da priušti adekvatno zagrijavanje stana, veš mašinu, automobil, sedam dana odmora godišnje van kuće, neočekivani finansijski trošak od sopstvenih prihoda telefon, televizor u boji, meso ili ribu u obroku svaki drugi dan, rentu, ratu za stan ili drugi kredit.

Podaci pokazuju da 36,3 odsto osoba u Crnoj Gori živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti najmanje tri od devet prethodno navedenih stavki.

“Stopa izrazite materijalne deprivacije od 13,5% u 2020. godini pokazuje procenat osoba koje žive u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti najmanje četiri od devet stavki materijalne deprivacije. Stopa ekstremne materijalne deprivacije od 10,0% u 2020. godini pokazuje procenat osoba koje žive u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti najmanje pet od devet stavki materijalne deprivacije”, navodi se u anketi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.