Miki Aleksiću zbog silovanja prijeti 20 godina zatvora
Miroslav Mika Aleksić/Foto: Vladimir Šporčić

Miki Aleksiću zbog silovanja prijeti 20 godina zatvora

Zbog više optužbi za silovanje učenica, ali i nedozvoljenih polnih radnji, beogradskom profesoru glume Miroslavu Miki Aleksiću prijeti kazna od 20 godina zatvora.

Viši sud u Beogradu prošle nedjelje je potvrdio optužnicu protiv beogradskog profesora glume kojom ga tereti za obljubu i seksualno zlostavljanje sedam učenica u njegovoj školi glume „Stvar srca“ u Beogradu.

Ovom optužnicom je utvrđeno da je silovanje i nedozvoljene polne radnje Aleksić izvršavao u periodu od 2008. do 2020. godine. Zbog ovih djela Krivičnim zakonikom njemu je zaprijećena kazna od pet do 15 godina robije, odnosno od dvije do 10 godina zatvora. U praksi to ne znači da će on biti osuđen na 15, odnosno 10 godina, već će za svako krivično djelo koje mu se stavlja na teret kazna morati da bude izrečena posebno, piše „Blic“.

Prema riječima Milana Kneževića, iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije i osnovnog javnog tužioca u Bačkoj Palanci, prema Krivičnom zakoniku Srbije, Aleksiću može biti izrečena maksimalna kazna zatvora od 20 godina. Pojasnio je i na osnovu čega.

„Ukoliko se dokaže svako silovanje i nedozvoljene polne radnje za koje se tereti, njemu će za svako djelo biti izrečena posebna sankcija. Hipotetički, njemu se na teret stavlja više silovanja i nedozvoljenih polnih radnji, a za svako od njih je zaprijećena maksimalna kazna od 15, odnosno 10 godina zatvora. Prilikom izricanja presude sud izriče jedinstvenu kaznu, a koja kako predviđa Krivični zakonik ne može premašiti 20 godina, iako je možda kazna kada se saberu sve sankcije koje mu mogu biti izrečene, veća“, objašnjava Knežević.

I u Krivičnom zakoniku je to jasno objašnjeno pod članom 60 koji glasi: „Ako je učinilac jednom radnjom ili sa više radnji učinio više krivičnih dela za koja mu se istovremeno sudi, sud će prethodno utvrditi kazne za svako od tih djela, pa će za sva ta djela izreći jedinstvenu kaznu (…) ako je za krivična djela u sticaju utvrdio kazne zatvora, povisiće najtežu utvrđenu kaznu, s tim da jedinstvena kazna ne smije dostići zbir utvrđenih kazni, niti preći dvadeset godina zatvora.“

Dok se čeka pravosnažnost optužnice Aleksić dane provodi u pritvoru. On je uhapšen u januaru ove godine, nakon što su ga učenice škole glume u kojoj je predavao prijavile za silovanja i seksualna zlostavljanja. Klupko užasa počelo je da se odmotava kada je hrabra glumica Milena Radulović otkrila da ju je silovao učitelj glume kada je imala 17 godina. Kako je tada ispričala, to se nije desilo samo jednom.

Milena Radulović je tada ispričala da su ona i nekoliko djevojaka, od kojih su neke maloljetne, prijavile policiji da ih je silovao ili seksualno uznemiravao.

„Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se“, ispričala je tom prilikom Milena Radulović.

Nakon nje, još jedna glumica, Iva Ilinčić, svjedočila je o svom strašnom iskustvu. Kako je rekla, ona nije bila silovana, ali ju je Aleksić seksualno zlostavljao. Šest godina ona je o tome ćutala.

Treća žrtva koja danas ima 20 godina možda je doživjela i najveću traumu. Kako je ispričala, nju je Aleksić silovao prvi put kada je imala 18 godina. Posle toga, tvrdi, silovanje se ponavljalo svakog utorka sedam mjeseci.

Posljednja od djevojaka ispovijest je dala u martu. Ona je praktično i posljednja Aleksićeva žrtva prije nego što je prijavljen policiji i priveden. Djevojka koja je insistirala da ostane anonimna tek skoro je napunila 18 godina. Ona nije silovana, već je doživjela neprijatnost kada joj je Aleksić rekao da se skine, a zatim je dodirivao. To se dogodilo samo jednom, a ona je odmah odlučila sve da ispriča roditeljima i drugarici.

Nakon njihovog istupanja u javnost počele su da se javljaju i druge djevojke, Aleksićeve žrtve. Tokom istrage utvrđeno je da je bilo čak, ali i najmanje 10 njegovih žrtava, međutim dokazi su prikupljeni tek za njih sedam. Preostale tri, na sudu će govoriti kao svjedoci.

Svaka žrtva podvrgnuta je i psihijatrijskom vještačenju kako bi se utvrdilo kakve je posljedice po njih ostavilo zlostavljanje koje su trpjele. Punomoćnik nekih od žrtava Jugoslav Tintor ispričao je nakon što im je nalaz uručen da je komisija vještaka neuropsihijatara i psihologa, zaključila da su one trpjele “psihičke patnje visokog intenziteta”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.