Gitara Džimija Hendriksa prodata za 216.000 dolara
Foto: AFP

Gitara Džimija Hendriksa prodata za 216.000 dolara

Gitara na kojoj je ranih šezdesetih svirao Džimi Hendriks prodata je na aukciji za 216.000 dolara, što je četiri puta više od početne cijene.

Kako piše časopis "Rolling Stone", aukcijska kuća "GWS Auctions" piše da je Hendriks na ovoj japanskoj električnoj gitari počeo da svira po izlasku iz vojske 1962. godine, prenosi Hina.

Nakon što je napustio Fort Kembel, Džimi se nakratko preselio u Klarksvil u Tenesiju, gdje je svirao s Vilsonom Piketom, Sajmonom Harpom, Semom Kukom, Ajkom i Tinom Tarner i Džekijem Vilsonom, prije nego što se početkom 1964. preselio u njujorški Harlem, gdje je boravio do kraja 1966. svirajući na mjestima poput "Cafe Wha" i u klubu "Cheetah", objavila je aukcijska kuća.

Gitara je bila u Džimijevom vlasništvu dok je kratko nastupao sa grupom The Isley Brothers i svojom rok grupom Jimmy James and the Blue Flames.

No kad je Hendriks iz SAD otputovao u Ujedinjeno Kraljevstvo, gitaru je ostavio u Njujorku, u stanu svog prijatelja, koji je neposredno prije smrti zabilježio podatke o instrumentu.

Vrijednost gitare procijenjena je na 50.000 dolara, ali je nakon aukcijskog nadmetanja dostigla cijenu od 216.000 dolara.

Na aukciji je za 22.500 dolara prodat i četrnaestokaratni zlatni prsten Elvisa Prislija, par ljubičastih čizama pjevača Prinsa za 13.000 dolara i jedna crna jakna Majkla Džeksona za 20.000 dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.